Plzeň: Letní kurzy českého jazyka byly úspěšné

23.08.2022 18:33 | Tisková zpráva

Letní intenzivní kurz pro děti cizinců uspořádal i v letošním roce Odbor sociálních služeb Magistrátu města Plzně. Poprvé za osm let pořádání těchto kurzů se stalo, že skupina dětí byla homogenní. Všech deset žáků, kteří poslední kurz absolvovali a v pátek 19. srpna 2022 ho slavnostně zakončili, bylo původem z Ukrajiny.

Plzeň: Letní kurzy českého jazyka byly úspěšné
Foto: Libor Sváček, archiv MCU.cz
Popisek: Plzeň

„Bohužel doba je taková, že se do kurzu nepřihlásil nikdo jiný než děti ukrajinských běženců. Jsme velmi rádi, že jim můžeme takovým krokem pomoci pochopit základy českého jazyka, které budou potřebovat, až nastoupí do školních lavic. Jako bývalá učitelka každoročně obdivuji všechny, kteří volné prázdninové a k tomu ještě slunečné dny vymění za učení a vzdělávání. Velkou zásluhu na tom má i lektorka Veronika Rožánková, která to s dětmi opravdu umí,“ uvedla rezortní náměstkyně primátora Eliška Bartáková, která společně s lektorkou dětem předala osvědčení o absolvování kurzu a drobné dárky.

Město Plzeň pořádalo během letních měsíců několik takových kurzů. „V průběhu prázdnin jsme jako odbor realizovali čtyři běhy kurzů češtiny pro tyto děti. V celkovém součtu sedmi týdnů jimi prošlo 70 dětí, což je rekordní počet. Částečnou úhradou se na realizaci podílí Ministerstvo vnitra České republiky, odkud každoročně dostáváme finanční příspěvek na letní jazykovou školu pro děti cizinců,“ zhodnotila Tereza Šlajsová, projektová manažerka pro oblast služeb pro cizince magistrátního odboru sociálních služeb.

Týdenní intenzivní kurz zaměřený na základy českého jazyka byl určen dětem cizinců z takzvaných třetích zemí, které přišly se svými rodiči do Plzně. Konal se v rámci projektu Podpora integrace cizinců na lokální úrovni v roce 2022, který je financovaný Ministerstvem vnitra České republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

22:28 Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

V souvislosti s šířením některých zavádějících a nepravdivých informací týkajících se Memoranda o po…