Plzeň: Lidé si mohou vybrat z několika masopustů a vepřových hodů

16.02.2022 13:02 | Ze sítí

Průvody masek s muzikou, vepřové hody, zabijačky a symbolické vynášení zimy patří k druhé polovině února stejně jako výskyt prvních jarních květin. Po dvouleté přestávce se Plzeňané mohou těšit na řadu takových akcí, které se odehrají většinou 26. února, někde ale i o týden dříve či později.

Plzeň: Lidé si mohou vybrat z několika masopustů a vepřových hodů
Foto: Libor Sváček, archiv MCU.cz
Popisek: Plzeň

Masopusty se v dřívějších dobách konaly především v okolních obcích, nikoli v samotném centru města. Tuto tradici obnovují například v Radčicích, Černicích nebo Bolevci. Právě v těchto lokalitách se mohou Plzeňané v sobotu 26. února těšit na masopustní veselí a zabijačkové speciality. V Černicích připravili kromě masopustního průvodu (od 14 hod.) na Selské návsi i trhy (10–18 hod.), kde svá řemesla předvedou kovář nebo bednáři. V Radčicích (od 14 hod. na návsi) se spojili místní ochotníci s vedením obvodu a oblíbený masopustní průvod s Bakchusem oživí scénky skupinových masek, soutěž o nejchutnější koblihu, kolo štěstí nebo koňské spřežení. Masopust v Bolevci v selském dvoře U Matoušů (10–16 hod.) slibuje kromě tradičního veselí, průvodu a zabijačkových specialit i hudební a zábavný kulturní program.

Novodobá historie masopustu v centru Plzně se začala psát v roce 2005, kdy tradiční průvod masek s muzikou a Bakchusem uspořádal Plzeňský lidový soubor Mladina. Ten projde centrem města i letos, 26. února v 16 hod. od Branky přes náměstí Republiky na lávku nad náplavkou mezi Anglickým a Denisovým nábřežím. Tam vhodí zapáleného Bakchuse do řeky Radbuzy. S ním tak odplavou všechny neřesti a sváry, které město celý rok trápily.

Na vepřové hody, hudbu a dobrou zábavu si obyvatelé Plzně mohou zajít do Radčic (19. února od 11 hod. u budovy městského úřadu), do vnitrobloku Karla Steinera ve Skvrňanech (19. února 13–16 hod.), do vnitrobloku Šimerova na Borech (19. března 13–16 hod.) nebo na nádvoří T. J. Sokol Křimice (26. února od 10 hod.). Každá ze zabijaček nabídne pestrou škálu tradičních pochutin, v Křimicích navíc masopustní koblihy zdarma a ve 13:30 hod. průvod do Radčic na tamní masopust.

Symbolicky vyhnat zimu se rozhodla také plzeňská zoo. V neděli 27. února ve 14 hod. vyjde průvod masek od 7. ZŠ na Vinicích, projde areálem zoo, Kilometrovkou ke Kalikovskému mlýnu až na náměstí Republiky. Samostatný zábavný program slibují zastavení na statku Lüftnerka, kde se střetnou Jaromilci a Zimomilci, u Kalikovského mlýna se zapálí a utopí Morana jako symbol zimy a v 16 hod. před radnicí se zima uloží do rakve a uvězní v městské šatlavě. Prvnímu náměstkovi primátora města Plzně Romanu Zarzyckému předá Jaromil XIII. hlášení o vyhnání zimy z plzeňské kotliny. Program na náměstí zakončí velká soutěž v pojídání koblih.

Program Vyhánění zimy připravila Zoologická a botanická zahrada města Plzně ve spolupráci se spolkem IRIS. Masopustní a zabijačkové akce jednotlivé městské obvody a místní organizace, masopust v centru organizuje Plzeňský lidový soubor Mladina jako doprovodný program Smetanovských dnů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D. byl položen dotaz

boj s dezinformacemi

Dobrý den, proč se podle vás šíří dezinformace? Není to náhodou proto, že vy politici špatně komunikujete? Ostatně na špatnou komunikaci této vlády poukazují mnozí. A jak přesně s nimi chcete bojovat? Budete odsuzovat všechny názory, které se neslučují s těmi vašemi? To totiž teď děláte. A ještě je...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Cheb: Projekt „Pomáháme školám k úspěchu“

22:28 Cheb: Projekt „Pomáháme školám k úspěchu“

Město Cheb tento školský projekt finančně podpoří.