Plzeň: Město bude o víkendu patřit Dnům vědy a techniky

18.09.2019 6:27

Celkem 32 interaktivních expozic nabídne letošní 14. ročník Dnů vědy a techniky, který se koná v pátek 20. a v sobotu 21. září na plzeňském náměstí Republiky a před Západočeským muzeem. Žáky základních a středních škol i veřejnost zasvětí do tajů technických a přírodovědných oborů, a to vždy v čase od 9 do 17 hodin. Expozice připravily fakulty Západočeské univerzity, střední školy a další spolupracující instituce. Finančně akci podpořilo město Plzeň.

Plzeň: Město bude o víkendu patřit Dnům vědy a techniky
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

„Často se mylně domníváme, že témata z oblasti vědy a techniky děti nezajímají. Přitom jejich otázky mířené na přírodní a fyzikální jevy svědčí spíš o opaku. Stačí tedy zvolit přístupnou a atraktivní formu, a aniž by si to děti uvědomovaly, začnou se bavit tím, že řeší matematické, chemické nebo konstrukční úlohy. Věřím, že to je cesta, jak podpořit jejich zájem o svět kolem sebe a třeba i o studium technických a přírodovědných oborů,“ uvedl rektor univerzity Miroslav Holeček.

„Město Plzeň bude na akci prezentovat naše městské Centrum robotiky. To nabízí volnočasové vzdělávání dětem a studentům v oblasti robotiky, kybernetiky a přírodních věd, a to formou kroužků, kurzů a příměstských táborů. Návštěvníkům Dnů vědy a techniky představí lego roboty, naučí je klíčovat se zeleným plátnem, které se jim bude hodit pro práci s videi i fotografiemi, nabídne něco z přírodních věd a zaměří se i na programování pro nejmenší,“ přiblížil primátor města Plzně Martin Baxa.

„Chtěla bych zmínit i to, že akce je zdarma, tedy je dostupná i například pro sociálně slabší rodiny, které se nemohou dostat do specializovaných center,“ doplnila Lucie Kantorová, radní města Plzně pro oblast školství.

Matematika zábavně i prakticky, Exkurze do historie vývoje PC, Loďky a lodičky, Rozvíjení informatického myšlení je prima, Experimentus! – to jsou názvy několika z celkem devíti zcela nových expozic letošních Dnů vědy a techniky. Úplně poprvé se s expozicí IoT lab ZČU představí také Centrum informatizace a výpočetní techniky ZČU, které ukáže, co všechno nabízí laboratoř internetu věcí, která je od loňského října k dispozici studentům ZČU. Fakulta pedagogická přinese nově téma ochrany biologické rozmanitosti a Fakulta ekonomická zase svoji expozici Smart city a smart region očima ekonoma zaměří na otázky spotřeby energie nebo optimalizace dopravy ve světě moderních technologií. Na dalších stanovištích návštěvníci najdou expozice inovované, tedy s novými ukázkami a vybavením.

Mezi vystavovateli budou nejen fakulty a pracoviště Západočeské univerzity a městské Centrum robotiky, ale také Techmania Science Center, Hvězdárna v Rokycanech a v Plzni, západočeská pobočka České astronomické společnosti, DEPO2015, nezisková organizace nvias, Gymnázium Františka Křižíka a základní škola, Církevní gymnázium Plzeň, Gymnázium Stříbro a ZŠ J. V. Sládka Zbiroh a SPŠ stavební Plzeň.

Koho zajímá, jak vzniká teplo a elektřina, neměl by si nechat ujít exkurzi ve společnosti Plzeňská teplárenská. Ta proběhne v pátek 20. září v 9 a ve 13 hodin. Pro účast je nutná registrace e-mailem odeslaným na adresu dnyvedy@rek.zcu.cz.

Vstup do všech expozic je zdarma, podrobné informace k programu najdou zájemci na webové adrese www.dnyvedy.zcu.cz.

Stejně jako vloni si Dny vědy a techniky vyžádají dopravní omezení. Z důvodu zajištění bezpečnosti obyvatel a návštěvníků akce bude náměstí Republiky v obou dnech vždy od 9 do 17 hodin pro automobilovou dopravu uzavřeno, vjezd bude povolen pouze vozidlům MHD a IZS. Zároveň bude na náměstí Republiky platit zákaz parkování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Akvapark vznikne u Vltavy, město hledá soukromého investora

7:17 České Budějovice: Akvapark vznikne u Vltavy, město hledá soukromého investora

Město České Budějovice představilo jednoznačné plány k výstavbě akvaparku na levém břehu Vltavy, pob…