Plzeň: Město podporuje technicky nadané studenty, svoje dovednosti rozvíjí v tuzemsku i zahraničí

27.03.2019 19:06

Plzeň se dlouhodobě věnuje podpoře technicky nadaných studentů. Propracovaný koncept podpory technického vzdělávání obsahuje řadu projektů. Mezi akce, jež propojují technologie a první kroky k vlastnímu podnikání, se řadí i celosvětově úspěšné projekty typu „hackathon“ a „startup weekend“.

Plzeň: Město podporuje technicky nadané studenty, svoje dovednosti rozvíjí v tuzemsku i zahraničí
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Právě skrze ně se podařilo nejen západočeským studentům získat nové znalosti, rozvinout dovednosti, překonat sám sebe nebo objevit skrytý potenciál. Konec zimy se pro desítky nejen západočeských studentů nesl ve znamení Startup Weekend Pilsen 2019 a  Social Hackathon Vienna 2019 — European Youth Award.

„V oblasti podpory technického vzdělávání si vede Plzeň velice dobře a odrazem toho je i fakt, že se k nám jezdí inspirovat odborníci z celé republiky. Jsem velice rád, že se těmito projekty propojujícími technické inovace a podnikání podařilo překročit hranice regionu. Do Plzně se sjeli mladí lidé z tuzemska i zahraničí a Západočeši naopak úspěšně reprezentovali na akci kolegů z Rakouska. Bylo skvělé sledovat jejich nadšení, kreativitu, potenciál a chuť se učit novým věcem. Vzdělávání budeme i nadále podporovat, prostředky vynaložené tímto směrem mají rozhodně smysl,“ řekl primátor města Plzně Martin Baxa.

Únorového Startup Weekend Pilsen 2019, jenž uspořádalo město Plzeň ve spolupráci s organizací Nvias, se zúčastnily čtyři desítky studentů z tuzemska i zahraničí – například z Estonska nebo sousedního Slovenska. V Plzni strávili 3 dny, v rámci kterých se jim věnovalo devět mentorů. „Mohli se učit od opravdových odborníků v různých oblastech. Rozhodně tím všestranně posílili svoje dovednosti, museli být schopni například rychle a efektivně představit svůj nápad nebo vyrazit do ulic západočeské metropole provést průzkum trhu. Veškerá komunikace v rámci akce navíc probíhala v angličtině. Musím říct, že jejich výkony byly skvělé,“ uvedl Luděk Šantora, ředitel Správy informačních technologií města Plzně.

Ve finálových prezentacích zazněly zajímavé nápady, například program, který by na mobilu rychle vyhledal a zařídil koupi jízdenky nebo aplikace sloužící jako online příprava na přijímací zkoušky. „Každý účastník akce obdržel drobnou pozornost, pro vítěze byly připraveny atraktivní ceny, které mohou studenti využít na další rozvoj jejich podnikatelského záměru – například poukazy na webové nebo marketingové poradenství,“ doplnil Vlastimil Gola, radní města Plzně pro oblast Smart Cities a podporu podnikání.  

Originální myšlenky provázely také březnovou akci Social Hackathon Vienna 2019 — European Youth Award. Na tu město vyslalo celkem deset zástupců plus mentory a porotce. „Sešli se mladí lidé z nejrůznějších zemí – Rakouska, České republiky, Maďarska, Slovinska, Polska, Makedonie, Velké Británie a další. Před porotou byl odprezentován například projekt na srovnávání článků dostupných na internetu nebo databáze hlasování politiků, díky které by lidé měli přehled, jak a pro jaký návrh daný politik hlasoval. Mám radost z toho, jak plzeňští studenti skvěle obstáli ve velké mezinárodní konkurenci, spolupracovali se zahraničními účastníky a kolik jim akce přinesla,“ řekl Tomáš Cholinský, vedoucí oddělení podpory podnikání Správy informačních technologií města Plzně, který na akci působil jako kouč a porotce.

Vzhledem k tomu, že zájem o tyto akce mezi studenty roste, město plánuje jejich další realizaci. Letos by se tak v Plzni mohl uskutečnit například hackathon týkající se oblasti smart city – chytrých řešení pro lepší a pohodlnější život.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…