Plzeň: Město rozdělí přes půl milionu na opravu památkově chráněných objektů

19.05.2021 20:27 | Zprávy

Město Plzeň podpoří 510 tisíci korunami opravu tří památkově chráněných objektů. Jde o budovy v historickém centru města, přispěje i na opravu střechy fary v Liticích. Přidělení dotací na opravu památek schválili zastupitelé.

Plzeň: Město rozdělí přes půl milionu na opravu památkově chráněných objektů
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Město dá 140 tisíc korun na provedení oprav komínů a rekonstrukce tří slohových komínových hlavic na střeše farní budovy čp. 1, Budilovo náměstí 2 v Plzni–Liticích, která představuje hodnotnou církevní budovu postavenou v barokním stylu v letech 1785–1810. Budovu završuje rozměrná valbová střecha v hřebeni korunovaná komíny. Vlastníkem této kulturní památky je organizace Koinonia Giovanni Battista – Koinonia Jan Křtitel. „Provedením oprav komínového zdiva a obnovou tvaru slohových komínových hlavic bude vhodným způsobem obnoven vnější vzhled kulturní památky, která je významným příkladem barokní architektury na území města Plzně,“ uvedla Eliška Bartáková, náměstkyně pro oblast kultury, památkové péče a sociálních věcí.

Dotaci ve výši 200 tisíc korun obdrží na provedení opravy fasád bočních štítů a dvorních průčelí vlastník městského domu čp. 102, Dřevěná 9, který byl postaven v roce 1842 na místě tehdy zbořené hradební zdi ve stylu pozdního klasicismu. „V současnosti se boční štíty nalézají v nevyhovujícím technickém stavu, dvorní fasády vykazují rovněž známky poškození. V daném případě je provedení stavebních prací nezbytné, neboť zabrání dalšímu poškozování objektu a zabezpečí ochranu hodnot kulturní památky do budoucna,“ vysvětlil Karel Zoch, vedoucí Odboru památkové péče Magistrátu města Plzně.

Město dále poskytne dotaci 170 tisíc korun na zrestaurování historického kovového konzolového domovního znamení U Zlatého lva v průčelí měšťanského domu čp. 170, Prešovská 5. Autor uměleckého kovářského díla není známý. Znamení je od roku 1800 nedílnou součástí vzhledu historického městského domu. Podle odborníků je nyní v nevyhovujícím technickém stavu a jeho zrestaurování je nezbytné.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Aleš Dufek byl položen dotaz

Přemýšlíte, proč jste nevyhráli?

Napadlo vás, že si za to můžete jen a jen sami, tím, jak všechny hned urážíte, jak o sobě mluvíte jako o těch jediných demokratech a jak jsou jen ty vaše názory správné? Logicky se to dotýká pak každého, kdo má jiný pohled na věc než vy a dá pak hlas někomu jinému, i když třeba s řadou věcí, co pros...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Písek: Radnicí zněl cinkot medailí, přinesli je ukázat písečtí „ZIPáci“

13:37 Písek: Radnicí zněl cinkot medailí, přinesli je ukázat písečtí „ZIPáci“

Tanečnice a tanečníci z Tanečního centra Z.I.P. se spolu s lektory přišli na radnici podělit o rados…