Plzeň: Město se připojí k Víkendu otevřených zahrad

04.06.2020 17:17

Správa veřejného statku města Plzně zve o víkendu 6. a 7. června k návštěvě Luftovy zahrady, Hřbitova Všech svatých na Roudné a Vodní zahrady pod hrází Velkého Boleveckého rybníka. Plzeň se tak připojí k Víkendu otevřených zahrad, který se uskuteční v celé České republice. Cílem akce je zvýšit informovanost a povědomí lidí o zahradním umění, zahradní architektuře, parcích, zahradách a veřejných prostorech.

Plzeň: Město se připojí k Víkendu otevřených zahrad
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

„Do Víkendu otevřených zahrad se zapojují obvykle běžně nepřístupné zahrady, ale i parky a veřejná prostranství, která se snaží představit veřejnosti jiným způsobem. Obvyklou formou jsou komentované prohlídky doplněné kulturním programem, což platí i v případě o víkendu otevřených městských objektů,“ uvedl primátor Plzně Martin Baxa.

Luftova zahrada v Doudlevcích u Tyršova mostu v ulici Za Rybárnou 110 bude otevřena v sobotu i v neděli od 9 do 17 hodin. „Po oba dny se tam budou konat komentované prohlídky vždy v 10 a ve 14 hodin. Návštěvníky čekají i ukázky včelařství a minivýstava kaktusů,“ přiblížil technický náměstek Pavel Šindelář.

V Luftově zahradě roste množství vzácných i exotický dřevin, její součástí jsou dva zahradní domky. Z původní koncepce zahrady se dochovaly dva rybníčky s drobnou vodotečí, zbytky sochařské výzdoby a zahradní keramiky. Vlhký charakter pozemku dává vyniknout mokřadním a vlhkomilným společenstvím rostlin i živočichů.

Anketa

Hrozí v Evropě podobné nepokoje jako v USA?

89%
11%
hlasovalo: 10410 lidí

Vodní zahrada pod hrází Velkého Boleveckého rybníka se pro veřejnost otevře v sobotu od 9 do 16 hodin a v neděli od 10 do 16 hodin. Komentované prohlídky zahrady s doprovodným programem se konají v sobotu v 9, 11, 13 a v 15 hodin, v neděli pak ve 13 a 15 hodin. Návštěvníky provede zakladatelka vodní zahrady Zdeňka Chocholoušková.

Vodní zahrada se skládá z několika jezírek, okolo nichž vedou cestičky. Rybníčky imitují plzeňskou Boleveckou rybniční soustavu včetně okolí, rostlin a živočichů, kteří tam žijí. V zahradě jsou k vidění různé biotopy vodních rostlin doplněné informačními tabulkami.

Hřbitov Všech svatých na Roudné v ulici Pod Všemi svatými bude možné navštívit v sobotu a v neděli od 9 do 17 hodin.

Hřbitov má opravenou obvodovou zeď, márnici, centrální kříž, oživenou a upravenou zeleň a restaurované významné hrobky a náhrobky. Jsou tam pohřbeni například arciděkan plzeňský a zakladatel Sokola v Plzni František Herold, Tomáš Cimrhanzl, který v 19. století dvacet let vedl plzeňskou knihovnu, dále dobrodinec a zachránce Husova rodného domku v Husinci Antonín Kludský ze známé cirkusové rodiny, Jindřich Mikolecký, jenž se zasloužil o rozvoj Škodovky, veřejného osvětlení, dopravy, o stavbu vývařovny pro chudé a mnoho dalších.

V Plzni bude o víkendu zpřístupněno ještě několik dalších objektů, například Meditační zahrada Památník obětem zla v Doudlevcích, zahrada Gymnázia v Plzni na Mikulášském náměstí či přírodní školní zahrada ZŠ a MŠ pro zrakově postižené a vady řeči na Doubravce.

Podrobný program Víkendu otevřených zahrad pro celou Českou republiku je uveden ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…