Plzeň: Muzeum generála Pattona vystaví americkou vlajku, která vlála na Kapitolu

23.05.2017 18:53

Město Plzeň vystaví ve svém Muzeu generála Pattona autentickou americkou vlajku, která vlála na Kapitolu Spojených států amerických ve Washingtonu, D. C. Tu na počest osvobození Plzně americkou armádou v roce 1945 předal vedení města třiadevadesátiletý americký veterán George Thompson při letošních Slavnostech svobody. V muzeu tak již bude k vidění druhá americká vlajka, jež vlála na Kapitolu.

Plzeň: Muzeum generála Pattona vystaví americkou vlajku, která vlála na Kapitolu
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

„Vlajka bude vystavena během krátké doby, přiloženy k ní budou i certifikát o její pravosti a dopis amerického demokratického senátora Rona Wydena, jenž pověřil George Thompsona, aby zástavu Plzni předal,“ uvedl první náměstek primátora Martin Baxa, jenž vlajku z rukou George Thompsona přebíral. George Thompson sloužil v 16. obrněné divizi americké armády a v květnu 1945 se zúčastnil osvobození Plzně.

Kurátor Patton Memorial Pilsen Ivan Rollinger doplnil, že v muzeu bude vystavena již druhá americká vlajka, která vlála na Kapitolu. Ta první byla umístěna na budově Kapitolu na počest vzniku Patton Memorial Pilsen v roce 2005 z iniciativy člena Kongresu USA Jesse L. Jacksona juniora. Muzeum vystaví také uniformu George Thompsona. „Je to ta, ve které se v minulých letech zúčastňoval Slavností svobody. Zanechal nám ji tady, abychom ji mohli využít jako exponát,“ vysvětlil Ivan Rollinger.

Památník ročně navštíví zhruba 3000 až 3500 návštěvníků, z toho více než 50 procent jsou cizinci. Tradičně nejvíc zájemců přiláká muzeum při květnových Slavnostech svobody. „Letos k nám v době oslav přišlo asi 1 800 lidí. Bylo mezi nimi i hodně Plzeňanů, jinak během roku sem zavítají spíše přespolní, často se tu objeví Američané s rodinami, kteří pátrají po stopách svých příbuzných,“ dodal Ivan Rollinger.

Patton Memorial Pilsen – Památník americké armády 1945 byl otevřen 5. května 2005 u příležitosti 60. výročí osvobození Plzně a jihozápadních Čech v roce 1945 a ukončení 2. světové války v Evropě. Je koncipován jako stálá vzpomínka na osvoboditele. V muzeu je umístěno více než 1000 exponátů zvláště ze soukromých sbírek - dobové fotografie, dokumenty, noviny a časopisy, výstroj, výzbroj, zdravotnický materiál, jídelní potřeby, polní dávky, sportovní a rekreační doplňky, řemeslnické nářadí a mnoho dalšího. Expozice je doplněna zvukovými efekty a autentickými filmovými sekvencemi. Velkou měrou připomíná legendárního velitele 3. americké armády generála George S. Pattona a jeho přítele generála Ernesta N. Harmona.

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín zajistí svým obyvatelům výhodnou dodávku tepla až do roku 2040

22:10 Bohumín zajistí svým obyvatelům výhodnou dodávku tepla až do roku 2040

Už jen necelý rok zbývá podle vedení společnosti ČEZ Teplárenská do ukončení výroby energií z uhlí v…