Plzeň: Na Hlavním nádraží se představují nejlepší stavby Plzeňského kraje

05.12.2019 12:26

Putovní expozice fotografií děl, která letos soutěžila o titul Stavba roku Plzeňského kraje, je k vidění na své závěrečné zastávce na Hlavním nádraží Plzeň. Dvacet panelů představuje jednotlivé stavby s hodnocením odborné poroty, k vidění budou až do 5. ledna 2020.

Plzeň: Na Hlavním nádraží se představují nejlepší stavby Plzeňského kraje
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Přestavba plzeňského nádraží a mostů v Mikulášské ulici získala v letošním ročníku soutěže Čestné uznání poroty. Další železniční stavba, modernizace trati Rokycany – Plzeň, v soutěži zvítězila a odnesla si titul Stavba roku Plzeňského kraje 2018.

Výstava od července putovala po Plzeňském kraji, aby představila díla, která se ucházela o titul Stavba roku Plzeňského kraje a další ceny. Všech 32 soutěžních staveb, z toho 20 nominovaných a 13 oceněných, už mohli vidět lidé v Plané, Stříbře, Klatovech, Dobřanech, v budově Západočeské univerzity v Plzni a nyní na Hlavním nádraží v Plzni.

Právě osobnímu nádraží bylo za přestavbu zahrnující přemostění Mikulášské ulice uděleno Čestné uznání v soutěži Stavba roku Plzeňského kraje. Odborná porota ocenila vysoce profesionální provedení a logistiku prováděných prací, probíhajících při neomezeném provozu železniční dopravy. „Jedna z hlavních staveb modernizace železničního uzlu Plzeň, provozně, časově i technologicky náročná, proběhla s minimálními dopady na páteřní železniční a silniční dopravu včetně linek MHD,“ zdůvodnil rozhodnutí odborné poroty její předseda Miloslav Michalec.

Vítězný titul Stavba roku Plzeňského kraje v kategorii dopravních a inženýrských staveb získala také další součást plzeňského železničního uzlu – modernizace trati Rokycany – Plzeň. Ta byla oceněna za vysoce profesionální provedení a za jemné zasazení významné dopravní stavby do krajiny. Porota zároveň vyzdvihla zvýšení technických parametrů železniční tratě, komfortu pro cestující a bezpečnosti železničního provozu. Investorem obou oceněných dopravních staveb byla Správa železniční dopravní cesty.

Uzel Plzeň

Uzel Plzeň 2
(foto - Stavba roku Plzeňského kraje)

„Velmi nás těší, že velké stavby, které souvisejí s modernizací plzeňského železničního uzlu, byly nominovány v soutěži a navíc získaly ocenění,“ uvedla Radka Pistoriusová, vedoucí tiskového oddělení Správy železniční dopravní cesty (SŽDC), a dodala: „Díky železničnímu projektu Rokycany – Plzeň, jehož součástí je nejdelší tunel v České republice, se zkrátila cestovní doba z Plzně do Rokycan a do Prahy. Po roce provozu můžeme konstatovat, že cestujících, kteří bonus této stavby využívají, přibylo.“

Přínosy pro cestující má i přestavba plzeňského hlavního nádraží. „Pro moderní a rychlejší železniční dopravu byla významná i druhá z oceněných staveb SŽDC, tedy rekonstrukce chebského zhlaví a přestavba mostů Mikulášská. Z pohledu cestujících byla však nejdůležitější s tím spojená rekonstrukce nástupišť a jejich zastřešení, přístup na nástupiště včetně výtahů a eskalátorů a vybudování nového podchodu ve východní části nádraží,“ dodala Radka Pistoriusová.

Cenu primátora města Plzně obdržela rekonstrukce budovy u Seneckého rybníka, stejně tak Cenu veřejnosti.

Více informací o soutěži najdou zájemci ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…