Plzeň: Na vývoji respirátoru CIIRC RP 95 se podílela Západočeská univerzita

26.03.2020 7:33

Experti Fakulty elektrotechnické Západočeské univerzity v Plzni (FEL ZČU) se podíleli na vývoji respirátoru CIIRC RP 95, jenž se má v příštích dnech začít vyrábět a zajistit tak ochranu zejména zdravotnického personálu před novým koronavirem. Díky nim respirátor těsně přiléhá k obličeji a efektivně brání průniku virů. Na vývoji pracovali společně s vědci z Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC) Českého vysokého učení technického (ČVUT).

Plzeň: Na vývoji respirátoru CIIRC RP 95 se podílela Západočeská univerzita
Foto: Libor Sváček, archiv MCU.cz
Popisek: Plzeň

Cílem vědců z CIIRC ČVUT bylo vyvinout respirátor, který bude možné vyrobit a okamžitě používat kdekoliv na světě. Záměrem bylo využít pro výrobu 3D tisk i vstřikování plastu do připravených forem, umožňující výrobu ve velkém objemu. Podle expertů má pomůcka vyšší ochranu než respirátor nejvyšší třídy FFP3. Respirátor již získal certifikaci a zástupci ČVUT ho představili ministru zdravotnictví Adamu Vojtěchovi. Podle něj se respirátor začne dodávat do fakultních nemocnic.

Do vývoje klíčových komponent respirátoru se zapojila také skupina odborníků z FEL ZČU. František Mach a studenti doktorského studia Ondřej Sodomka a Vojtěch Skřivan s podporou dalších kolegů z FEL ZČU uplatnili své znalosti při výrobě polymerních částí respirátoru. Podíleli se na vývoji  silikonového výdechového ventilu a silikonového těsnění respirátoru. „Cílem bylo, aby respirátor byl tvarově adaptabilní a dokonale těsný tak, aby veškerý vzduch procházel pouze přes filtry a zamezilo se průniku virů,“ popisuje František Mach.

„Považujeme za naši povinnost hledat cesty, jak v této náročné a pro lidi velmi stresující situaci pomoci. Jsem rád, že se nám s kolegy z CIIRK podařilo vývoj respirátoru úspěšně zvládnout v tak krátkém čase. Týmy FEL ZČU pracují na dalších technologiích, které by mohly pomoci před nákazou COVID-19," uvedl děkan Fakulty elektrotechnické Zdeněk Peroutka.

Respirátor je připraven pro tisk na 3D tiskárně HP Multi Jet Fusion, která vytváří materiál bez jakýchkoliv mikropórů. Polomaska je kompletně sterilizovatelná, takže ji bude možné používat opakovaně, stačí ji vydezinfikovat a vyměnit filtrační materiál. Také všechny polymerní částí respirátoru jsou navrženy tak, aby je bylo možné po sterilizaci využívat opakovaně.

„Naším hlavním cílem bylo nalézt správné složení materiálu tak, aby membrána nekladla příliš velký odpor při výdechu, ale zároveň měla dostatečnou tuhost a těsnila při nádechu. U těsnění jsme se pak věnovali materiálu, uchycení těsnění na samotnou masku, technologii výroby a návrh vhodné formy, kterou lze s ohledem na základní myšlenku projektu vytisknout na 3D tiskárně,“ dodal František Mach.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…