Plzeň: Náplavka u Radbuzy má šanci uspět jako Stavba roku

15.09.2022 18:11 | Tisková zpráva

Plzeňská náplavka u Radbuzy se dostala mezi 31 nominovaných na ocenění Stavba roku 2022. Jedná se o velký úspěch, o titul se plzeňská realizace utká s projekty, jakými jsou například visutý most v Dolní Moravě, lávka přes Labe v Nymburce, rekonstrukce a modernizace památníku Zámeček v Pardubicích, zrekonstruované Armádní muzeum Žižkov v Praze a další. Do soutěže bylo přihlášeno celkem 79 realizací z celé republiky, postup 31 z nich oznámili pořadatelé minulý týden v Národním technickém muzeu v Praze. Tituly se budou rozdávat 13. října a takzvané křišťálové razítko získá třetina z finalistů.

Plzeň: Náplavka u Radbuzy má šanci uspět jako Stavba roku
Foto: Libor Sváček, archiv MCU.cz
Popisek: Plzeň

„Mám z toho obrovskou radost. Porota, kterou tvoří i skupina expertů, projekt náplavky hodnotila kladně pro mimořádný přístup řešení veřejného prostoru v aktivním záplavovém území. Velmi se těším na finální večer, věřím, že bychom mohli uspět,“ řekl primátor Pavel Šindelář, který měl ještě jako technický náměstek spolu s Odborem investic Magistrátu města Plzně projekt na starost. Informaci o postupu mezi 31 realizací primátorovi osobně sdělil Jakub Mareš, jenž stojí v čele Ateliéru k světu, který návrh na realizaci náplavky vytvořil.

„Za celý tým Ateliéru k světu jsme moc rádi za postup Náplavky do užšího kola Stavby roku. Z mnoha důvodů je tenhle projekt pro nás výjimečný. Množství vyvinutého úsilí tady bylo obrovské. Dělali jsme ho od úplné iniciace, zakládali kvůli němu neziskovku ‚k světu‘, dělali festival a s ním spojené komunitní plánování. Moc lidí nám tehdy nevěřilo a vidina, že se to celé povede zrealizovat, byla tehdy hodně vzdálená. To se nakonec s podporou vedení města povedlo. Projekt jsme následně navrhovali v celé šíři ¬- zahrnuje návrhy břehů, mobiliáře, úpravu starého brutalistního mostu a návrh kavárny na nepoužívané spojnici lávek. V říjnu jedeme na hlavní předávání. Prosím, držte náplavce v Plzni palce,“ uvedl architekt Jakub Mareš.

Plzeňskou náplavku vytvořilo město úpravou levého břehu koryta řeky Radbuzy podél Anglického nábřeží v délce 550 metrů. Vznikl tak příjemný prostor, na němž mohou Plzeňané i turisté posedět, zacvičit si nebo se jen tak projít. Náplavka se také stala scénou pro konání různých akcí, workshopů, výstav, trhů a dalších aktivit. Součástí nové atraktivní odpočinkové zóny v Plzni je i kavárna na lávce přes řeku. Zrenovována byla také ocelová lávka, na které je umístěno klopné schodiště včetně strojovny vrátku. Ten umožní vytáhnout v případě povodně celou konstrukci schodiště nad hladinu řeky.

Soutěž Stavba roku organizuje Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství. Soutěž je určena pro stavby dokončené a uvedené do provozu nebo zkolaudované do konce letošního května. Přihlásily se novostavby, rekonstrukce, dopravní stavby, exteriéry, interiéry i významné partery a zahrady.

Na vyhlášení letošního ročníku bude navazovat 18. listopadu slavnostní galavečer v Rudolfinu ve spolupráci s Českou filharmonií. Připomenuty na něm budou všechny tituly a stavby za 30 let trvání soutěže.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrava: Město hledá zhotovitele expozice tučňáků

22:09 Ostrava: Město hledá zhotovitele expozice tučňáků

Zhotovitele netypické, zato velmi atraktivní stavby hledá město Ostrava. Zoologická zahrada a botani…