Plzeň: Nová výstava ve Smetanových sadech ukazuje cestu k moderní medicíně

05.02.2023 18:05 | Tisková zpráva

Velkoformátové fotografie před Studijní a vědeckou knihovnou Plzeňského kraje ukazují historii i současnost výuky medicíny v západočeské metropoli. Výstava s názvem Lékařská fakulta v Plzni Univerzity Karlovy – cesta k moderní medicíně potrvá celý měsíc.

Plzeň: Nová výstava ve Smetanových sadech ukazuje cestu k moderní medicíně
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

S lékařskou fakultou ji připravilo město Plzeň. Koná se u příležitosti 77 let od založení fakulty a u příležitosti otevření nového kampusu za cca 1,8 miliardy korun.

„Partnerství Lékařské fakulty v Plzni Univerzity Karlovy a města Plzně je velmi cenné, vážím si ho. Fakulta je velmi důležitá pro rozvoj zdravotnické a lékařské péče nejen v Plzni, ale v celém regionu. Jsem moc rád, že jsme na přípravě výstavy mohli spolupracovat. Jako město Plzeň jsme vaším hrdým partnerem,“ řekl mimo jiné na úvod vernisáže primátor města Plzně Roman Zarzycký.

Anketa

Jak zatím hodnotíte kroky zvoleného prezidenta Petra Pavla?

3%
95%
hlasovalo: 30582 lidí

Vernisáže se zúčastnila také rektorka Univerzity Karlovy prof. Milena Králičková, která na Lékařské fakultě v Plzni začínala svou profesní dráhu jako studentka, pokračovala a stále na ní působí jako vyučující a výzkumnice. Působila i jako proděkanka pro rozvoj fakulty.

„Výstava ukazuje něco z naší společné minulosti i naši společnou budoucnost. Můžeme díky ní vzpomenout na ty, kteří naši fakultu pomáhali vytvářet a podívat se na to, co naše fakulta znamená nyní a zároveň vyjádřit naději, že naši studenti a absolventi jsou to, co bude v budoucnu naši skvělou fakultu tvořit,“ uvedla mimo jiné rektorka Milena Králíčková.

Vystoupil také děkan lékařské fakulty v Plzni a zároveň přednosta onkologické kliniky Fakultní nemocnice Plzeň prof. Jindřich Fínek. Připomněl, že lékařská fakulta byla v Plzni založena jedním z posledních dekretů prezidenta Edwarda Beneše. Plzeňští občané však snahy o její založení vyvíjeli už ve 30. letech minulého století. Nyní na fakultě studuje cca dva tisíce mediků.

„Ročně přijímáme 320 studentů oboru všeobecného lékařství, 50 oboru zubní lékařství a 80 do programu všeobecného lékařství v anglickém jazyce,“ řekl mimo jiné děkan Jindřich Fínek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Revitalizace dětského hřišťátka v ulici Mařanova

16:31 Liberec: Revitalizace dětského hřišťátka v ulici Mařanova

Kromě velkého dětského hřiště, které bylo nedávno realizováno v ulici Vackova a ke kterému ještě při…