Plzeň: Nové resuscitační figuríny pomohou při záchraně dětí i dospělých

28.02.2023 18:35 | Tisková zpráva

Sadu nových resuscitačních figurín, které mají zlepšit první pomoc u záchrany kojenců, dětí i dospělých, má od pondělí 27. února k dispozici plzeňská městská policie. Slavnostní předání figurín do rukou strážníků se uskutečnilo za účasti radního města pro oblast bezpečnosti Jiřího Winkelhöfera a zástupců Magistrátu města Plzně.

Plzeň: Nové resuscitační figuríny pomohou při záchraně dětí i dospělých
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Strážníci musí první pomoc zvládat bez zaváhání. Kdykoliv se při pohybu ve městě mohou setkat s občanem, jemuž se zdravotně přitíží. Často je právě městský policista jediným, kdo v danou chvíli může pomoci. Naši strážníci mají za sebou nespočet událostí, kdy museli zahájit kardiopulmonální resuscitaci a díky kvalitně prováděné první pomoci se jim podařilo zachránit lidský život.

„Jedná se o unikátní projekt, který dokazuje, že Městská policie Plzeň zdaleka není jen represivní složkou, ale v řadě případů také pomáhající. Život je to nejcennější, co máme. Proto jsem moc rád, že můžeme zlepšit výcvik pro jeho případnou záchranu, i když si samozřejmě přeji, abychom takových situací ve skutečnosti řešili co nejméně,“ sdělil Jiří Winkelhöfer, radní pro bezpečnost.

Anketa

Je dobře, že ANO a SPD chtějí ve Sněmovně obstruovat kvůli snížení valorizace důchodů?

96%
2%
hlasovalo: 31661 lidí

Při výkonu tohoto zaměstnání se strážník může setkat i s tím, že bude muset zahájit resuscitaci u malého dítěte nebo miminka, kde se taková první pomoc od dospělého jedince liší. Byla proto v projektu vybrána sada figurín, které simulují kojence, 5letého pacienta a dospělého s průměrnou fyziologií a anatomií. Figuríny komunikují pomocí mobilní aplikace, strážníci přesně znají zpětnou vazbu správné resuscitace. Po nácviku poskytuje figurína návrhy na zlepšení. Díky tomu budou naši strážníci perfektně připraveni i na situace záchrany dítěte, které nejsou pro nikoho z nás lehkou záležitostí.

Projekt „Resuscitační figuríny“ zpracovala metodička prevence kriminality Veronika Kuchynková z Městské policie Plzeň. Následně jej podpořil a také zafinancoval v rámci projektu Bezpečná Plzeň Odbor bezpečnosti, prevence kriminality a krizového řízení Magistrátu města Plzně. Díky tomu budou moci strážníci z Odboru výuky a výcviku nadále zvyšovat připravenost strážníků na krizové situace.

Figuríny z rukou radního Jiřího Winkelhöfera a vedoucího Odboru bezpečnosti, prevence kriminality a krizového řízení Aleše Průši převzal vedoucí Odboru výuky a výcviku MP Plzeň Luděk Hosman.

Předání se zúčastnil také nynější zástupce velitele Městské policie Plzeň, který je pověřen vedením, Tomáš Petřík. Připojil i pár svých slov: „Perfektní odborná příprava i praktický výcvik jsou základním faktorem kvalitního výkonu služby strážníků v ulicích města Plzně. Tímto bych rád poděkoval vedení města za dlouhodobou materiálně technickou podporu Městské policie Plzeň.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opava: Soud zamítl žaloby bývalého ředitele Slezského divadla

22:09 Opava: Soud zamítl žaloby bývalého ředitele Slezského divadla

Okresní soud v Opavě svým rozsudkem zamítl žaloby podané MgA. Alešem Kománkem proti statutárnímu měs…