Plzeň: Nový typ občanských průkazů si vyžádá rozšíření úředních hodin

31.12.2011 13:10

Oddělení občanských průkazů a cestovních dokladů odboru správních činností plzeňského magistrátu od 2. ledna rozšiřuje úřední hodiny.

Plzeň: Nový typ občanských průkazů si vyžádá rozšíření úředních hodin
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Důvodem opatření je přechod na nový typ elektronických občanských průkazů (OP), který klade vyšší nároky na vybavenost pracovišť. Potřebné zařízení zatím město v dostatečném množství k dispozici nemá. Nový typ dokladu nepřináší nutnost výměny platných občanských průkazů.

Novela zákona o občanských průkazech zavádějící nový typ tohoto dokladu vstupuje v platnost 1. ledna 2012. Z důvodu nedostatku finančních prostředků byl systém na vydávání OP začleněn do již existujícího systému pro cestovní doklady s biometrickými prvky, avšak k potřebnému rozšíření pracovišť vyřizující tuto agendu ze strany ministerstva vnitra nedošlo.

„Město mělo a má k dispozici pět přepážek, na kterých lze pořídit občanský průkaz i pas, a další dvě, na kterých je možnost odbavit žádost o občanský průkaz, ty ovšem stejně jako doposud budou sloužit zejména k výdeji hotových dokladů. Rozšíření úředních hodin je tedy nouzovým řešením. Za stávající situace bychom nebyli schopni všechny klienty obsloužit,“ vysvětluje Roman Matoušek, vedoucí Odboru správních činností Magistrátu města Plzně.

Od 2. ledna mají žadatelé dočasně možnost si záležitosti týkající se občanských průkazů vyřídit i mimo obvyklé úřední hodiny, a to od pondělí do čtvrtka od 8 do 18, ve středu až do 19 hodin a v pátek od 8 do 12 hodin v budově magistrátu na náměstí Republiky 16.

„Žádáme klienty, aby pečlivě zvážili dobu, kdy na úřad přijdou. Je velice pravděpodobné, že v období špičky, tzn. v pondělí a ve středu od jedenácti do jedné a poté od tří do konce pracovní doby, se výrazně prodlouží čekací doba. Může se stát, že ve výjimečných případech nebudeme moci všechny příchozí obsloužit,“ říká Roman Matoušek. Nejvhodnější dobou k podání žádosti jsou podle něj dopolední hodiny. Samozřejmě je vhodné využít rozšířených úředních hodin v úterý a ve čtvrtek odpoledne a také středeční prodloužení do 19 hodin, které je podmíněno předchozím elektronickým objednáním.

Přechod na nový typ elektronických občanských průkazů nepřináší nutnost výměny stávajícího občanského průkazu. Ten zůstává platný do vyznačené doby platnosti. „Nový typ není speciálně zvýhodněn, lidé si jej v žádném případě nemusí vyměňovat,“ upozorňuje Matoušek.

Zavedení tzv. elektronických občanek se neobejde bez několika změn. „Zásadním způsobem dochází k omezení míst, která nový typ občanských průkazů budou vydávat. Nově bude možné o občanský průkaz žádat jen na úřadech obcí s rozšířenou působností. A ty jej budou také vydávat,“ vysvětluje Matoušek. Od příštího roku  tuto agendu již nebudou pokrývat matriční úřady.

Navíc, stejně jako je tomu u žádosti o cestovní doklady, i v případě nového typu občanského průkazu budou žadatelé fotografováni přímo na přepážce. Žádost je tedy nutno vždy podávat osobně. Stačí se ale dostavit pouze s platným stávajícím průkazem totožnosti. Žádost nově nevyplňuje klient, ale generuje ji sám systém.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: plzen.eu

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

16:29 Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

Do Dvořákových sadů se na své místo nedaleko Hadího pramene po necelých pěti měsících restaurování v…