Plzeň: O jazykové kurzy češtiny pro cizince byl letos velký zájem

24.12.2022 16:27 | Tisková zpráva

I v letošním roce se téměř dvě stovky cizinců zúčastnily kurzů českého jazyka, které pro ně zorganizovalo město Plzeň prostřednictvím magistrátního odboru sociálních služeb.

Plzeň: O jazykové kurzy češtiny pro cizince byl letos velký zájem
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Slavnostní zakončení, které se uskutečnilo v Komunitním centru Diecézní charity Plzeň, se zúčastnila nejen převážná většina těch, kteří projevili značnou snahu a chuť se českému jazyku naučit, ale i ředitel Úřadu správních agend Magistrátu města Plzně Petr Triner, projektová manažerka odboru sociálních služeb Tereza Šlajsová a lektorka kurzů Veronika Rožánková. Právě z jejich rukou si mohli účastníci odnést osvědčení a dárek za absolvování, který pro každého připravil zmíněný odbor.

Anketa

Odradil vás pořad s Babišem a dětmi od volby lídra ANO?

4%
82%
hlasovalo: 45030 lidí

„Znalost českého jazyka je pro cizince klíčová, je v podstatě nezbytná pro každodenní situace a jejich začlenění v české společnosti. Proto jsem rád, že jsou kurzy v našem městě realizované v takovém rozsahu a intenzitě a že sami cizinci vnímají potřebu se vzdělávat a dělají ten správný první krok k bezproblémové integraci,“ uvedl radní města Plzně pro oblast sociální a aktivní život seniorů Jiří Šrámek.

„Kurzy českého jazyka realizujeme díky finanční podpoře Ministerstva vnitra České republiky v rámci projektu Podpora integrace cizinců na lokální úrovni již dlouhá léta a stále vnímáme vysokou poptávku. V letošním roce byla situace obzvlášť složitá, o kurzy češtiny byl vlivem uprchlické vlny enormní zájem. Do Plzně dorazilo značné množství uprchlíků z Ukrajiny – i z tohoto důvodu byly kurzy vyučované v 11 jazykových úrovních, dva kurzy byly určené speciálně pro děti školou povinné, stejně jako speciální letní jazyková škola,“ dodala Tereza Šlajsová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

20:27 Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

Neřešte úřední hodiny a neztrácejte čas u přepážky. Mějte místní poplatky jednoduše pod kontrolou a …