Plzeň: Odborníci na sociální problematiku tří statutárních měst debatovali u nás

20.09.2022 16:02 | Tisková zpráva

Pod společnou záštitou náměstkyně primátora Elišky Bartákové a náměstka primátora Davida Šloufa a na pozvání magistrátního odboru sociálních služeb a odboru dostupného bydlení a sociálního začleňování se od 14. do 16. září 2022 uskutečnilo pracovní setkání zástupců sociálních odborů tří největších statutárních měst: Plzně, Ostravy a Brna. Podstatou třídenního jednání bylo představení nových a úspěšných projektů realizovaných na území města Plzně a sdílení dobré praxe v rámci partnerské tripartity.

Plzeň: Odborníci na sociální problematiku tří statutárních měst debatovali u nás
Foto: Libor Sváček, archiv MCU.cz
Popisek: Plzeň

Na začátku efektivního partnerství mezi třemi českými městy stál evropský projekt EUROCITIES – Cities for Active Inclusion, jehož součástí byla uvedená města od roku 2009. S koncem projektu, v době, kdy spolupráce těchto měst už byla na takové úrovni, kterou ani zmíněný projekt nepředpokládal, vznikl stabilní a funkční tým složený z vedoucích odborů a jejich týmů, erudovaných v oblasti sociálních služeb a sociálního bydlení.

„Neocenitelnou devizou této platformy je kolegiální postupování know-how a sdílení dobré praxe, které šetří prostředky na všech stranách a zároveň umožňuje partnerům implementaci úspěšných řešení, s minimálním rizikem ztrát a třecích ploch. Což by nebylo možné bez otevřenosti a erudice všech zainteresovaných, s nimiž lze řešit i ožehavé otázky formou společné diskuze u kulatého stolu. V rámci plzeňského setkání tak byla partnerům představena a velmi pozitivně kvitována například dobrá praxe odboru sociálních služeb v rovině provozování magistrátní dětské skupiny či projekt, který pomáhá s vybavením dětí ze sociálně slabého prostředí pro nástup do školy, program podpory zdravotně postižených nebo třeba projekt zaměstnávání osob s handicapem pod hlavičkou společnosti Možnosti tu jsou,“ představila některá z témat náměstkyně Eliška Bartáková, do jejíž gesce patří také oblast sociálních věcí. Společně s ředitelkou Úřadu služeb obyvatelstvu Magistrátu města Plzně Helenou Knížovou se účastnila prvních dnů jednání.

Druhá polovina setkání byla věnována zejména dostupnému bydlení a sociálnímu začleňování. „Plzeň je pro partnery inspirací, stejně jako Brno a Ostrava jsou inspirací pro Plzeň. Ať již směrem z moravských metropolí zmíníme projekty Rapid Re-housing, Housing First, prevence ztráty bydlení nebo projekt Patronus. Neznamená to ale, že funkční model implementují města do detailu, bez ohledu na specifičnost místních podmínek. Naopak. Právě díky této partnerské tripartitě dochází k věcným diskuzím, v rámci nichž se představují jak výhody, tak zároveň i možná úskalí i rizika. Díky tomuto fenoménu se daří realizace projektů, jejichž příprava a odzkoušení v praxi by si vyžádala buď zdlouhavou přípravu, nebo neúměrné vynaložení finančních prostředků do duplicitních studií a analýz. S velkým zájmem kolegů se tak setkala třeba naše studie a koncepce pro práci s bezdomovci, realizace veřejné sbírky Pomáhající Plzeň nebo kontaktního místa pro bydlení, včetně představení robotické hlasové operátorky Samanthy a pochopitelně bytové politiky spojené s masivní plzeňskou výstavbou bytů v lokalitě Zátiší,“ uvedl náměstek primátora David Šlouf, v jehož gesci je i magistrátní odbor dostupného bydlení a sociálního začleňování.

Součástí třídenního programu byla návštěva integračního centra MIST/MOST v Dominikánské ulici, takzvané Komendy v sadech Pětatřicátníků – zázemí neziskových organizací Ponton, TADY A TEĎ, Blízký soused a Ty a Já, podniků Kačaba a Second Help fungujících pod křídly organizace Možnosti tu jsou, která zaměstnává zdravotně postižené, a nechyběla exkurze na Zátiší a Novou Hospodu a seznámení hostů s plzeňskou bytovou politikou v praxi. Čtvrteční podvečer pak zpestřila komentovaná prohlídka zrekonstruované Velké synagogy.

Zástupci projektu jsou i nadále v trvalém kontaktu, každoročně se k výměně dobré praxe potkávají v jednom ze zmíněných měst. Tuto tradici přerušila jen vynucená covidová pauza, a to zrovna v roce, kdy měla být hostitelem Plzeň. Pro příští rok přebírá štafetu statutární město Ostrava.

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český Krumlov: Na úřad s občankou v mobilu

7:04 Český Krumlov: Na úřad s občankou v mobilu

V lednu byly spuštěny eDoklady – aplikace, která v zabezpečené formě obsahuje občanský průkaz. Posky…