Plzeň: Okamžiky století se představují v Šafaříkových sadech

03.08.2018 20:39

Celkem 163 snímků umístěných na 30 panelech z archivu České tiskové kanceláře představují stěžejní okamžiky z dějin Československa a České republiky od roku 1918 až do současnosti. Výstava momentů, které utvářely historii našeho státu, ale i snímky z každodenního života, jsou k vidění v Šafaříkových sadech až do 19. srpna.

Plzeň: Okamžiky století se představují v Šafaříkových sadech
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Snímky pořízené fotoreportéry Československé, posléze České tiskové kanceláře mapují kromě sta let republiky též stoletou historii této zpravodajské agentury, které vznikla současně se vznikem Československého státu, 28. října 1918.

Výstava České tiskové kanceláře se představila již v Praze, Brně, Hradci Králové a Ostravě. Po Plzni zavítá do Ústí nad Labem a Českých Budějovic, v říjnu se vrátí do Prahy. Autory výstavy jsou Dušan Veselý, Jan Černý, Petr Mlch, Jaroslav Richter a Petr Holubec. Předběžný výběr obsahoval 700 snímků, vybráno bylo finálních 163 snímků. Většího prostoru se dostalo událostem z osmičkových let československé historie.

Budova České tiskové kanceláře stojí v Opletalově ulici v Praze, a to již od počátku fungování agentury. Při ničivém požáru v poslední den druhé světové války veškerá dokumentace shořela a z moderní funkcionalistické budovy zůstal pouze betonový skelet. Díky umístění fotografického archivu mimo hlavní budovu se fotografie z druhé světové války uchovaly.

Fotoarchiv této agentury patří k nejstarším a nejobsáhlejším v Evropě, nabízí největší výběr českých fotografií. Ve fyzické podobě obsahuje asi sedm milionů políček na negativech, pozitivech, svitkových filmech, diapozitivech či skleněných deskách, dalších více než sedm milionů snímků je digitálních.

Česká tisková kancelář je vedle České televize a Českého rozhlasu veřejnoprávním médiem České republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Do Afriky poputují více než dvě stovky kol

13:05 Hradec Králové: Do Afriky poputují více než dvě stovky kol

Město Hradec Králové se v září loňského roku připojilo k iniciativě Kola pro Afriku. S pomocí občanů…