Plzeň: Památník Díky, Ameriko! opět v původní podobě

04.05.2018 21:22

Američtí i belgičtí veteráni, kteří se zúčastnili osvobozování Plzně v květnu 1945 a přijeli do města na Slavnosti svobody, jsou šťastni, že je památník Díky, Ameriko! opět v původní podobě.

Plzeň: Památník Díky, Ameriko! opět v původní podobě
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Shodli se na tom při besedě se studenty středních škol a veřejností, která se uskutečnila v pátek 4. května v Měšťanské besedě. Setkání uvedl první náměstek primátora Martin Baxa, který přivítal veterány i veřejnost a poděkoval jim za účast.

Památník, který musel být kvůli poničeným žulovým pylonům odstraněn, byl znovu v původní podobě slavnostně odhalen ve čtvrtek 3. května. Na otázku publika, jaké měli při slavnosti pocity, odpovídal americký veterán Earl Ingram. Připomněl přítomným, že byl u toho, když se v roce 1995 památník poprvé slavnostně odhaloval. Byl tedy smutný, když musely být žulové kvádry o více než 20 let kvůli nebezpečí zřícení odstraněny, ale doufal, že se podaří památník znovu postavit. A to se stalo a on mohl být opět u toho. „Jaký jsem měl pocit? Prostě úžasný!“ řekl.

Setkání se dále zúčastnili i američtí veteráni George Thompson a James Duncan, z Belgie pak Louis Gihoul, Michel Gilain, Hubert Rauw a Valère Gustin. Kromě nich byl na besedě přítomen také vnuk generála Pattona George Patton Waters a Luc Rensonnet, syn již zesnulého velitele 17. dělostřeleckého pluku, a tentokrát poprvé i český veterán Josef Švarc. Nabitý sál všechna jejich slova vždy odměnil bouřlivým potleskem.

Z úst veteránů pak především zněla slova díků za nadšené přijetí Plzeňany nejen na konci druhé světové války, ale i během posledních bezmála třiceti let, kdy se oslavy v Plzni pořádají. „Díky vám si připadám v těchto dnech zase jako mladík,“ řekl Earl Ingram.  Téměř bez výjimky nabádali veteráni zejména mladou generaci, aby si nabytou svobodu hájila a bránila. Na otázku studenta z  publika, co jim válka jako vojákům vzala i dala, se vesměs shodli na tom, že jim vzala mládí, ale přinesla i lásku, přátelství, pocit zodpovědnosti a sounáležitosti. „Takové přátelství a lásku, jakou jsem zažil tehdy na konci války a dodnes zažívám, jsem poznal jen v Čechách,“ přiznal Američan James Duncan. Belgičan Michel Gilain doplnil, že jeho syn se oženil s českou studentkou a žije v Plzni. „Mám tady tedy vnuka a často sem jezdívám. Jsem moc rád, že jsem mohl poznat vaši krásnou českou zem,“ řekl.

Po besedě následovala autogramiáda. Veteráni mají po zbytek slavností naplánovaný bohatý program. Vyvrcholením bude účast na hlavním pietním aktu v neděli 6. května, který se uskuteční u památníku Díky, Ameriko! v 16 hodin.

Další informace o programu Slavností svobody najdete ZDE nebo ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Botanická zahrada se připravuje na oslavy

11:17 Prostějov: Botanická zahrada se připravuje na oslavy

V rámci příprav oslav 90. výročí založení Botanické zahrady Petra Albrechta v Prostějově, které se u…