Plzeň: Poznejte opomíjenou čtvrť Petrohrad

18.10.2021 11:28 | Tisková zpráva

Město Plzeň připravilo na říjen poznávací stezku Z Hamburku na Petrohrad. Zájemce na téměř tříkilometrové trase provede po důležitých místech a upozorní na události a osobnosti spjaté s touto lokalitou. Stezka končí na Jiráskově náměstí. Na jejím začátku v galerii Paluby Hamburk je k vidění také výstava Slavní Petrohradští. Přibližuje osobnosti, které jsou spjaté s Petrohradem. Jedná se o Josefa Skupu, Miroslava Horníčka, Karla Gotta, Miroslava Zikmunda, Ladislava Světlíka, Boženu Kamenickou, Bohumila „Bimbu“ Konečného, Jiřího Trnku a Miroslava Štanderu.

Plzeň: Poznejte opomíjenou čtvrť Petrohrad
Foto: Libor Sváček, archiv MCU.cz
Popisek: Plzeň

„Chtěli jsme připomenout specifický charakter dříve převážně dělnické čtvrti Petrohrad, její zajímavá místa i osobnosti, kdy zdejší část je spojena se jmény osobností světového významu, které se zde narodily, navštěvovaly místní školy či se sem přestěhovaly,“ připomněl primátor Martin Baxa.

Stezka Z Hamburku na Petrohrad přibližuje čtvrť Petrohrad a její důležitá místa, události i osobnosti. Trasa s 12 zastaveními od Paluby Hamburk vede až k Jiráskovu náměstí. „Stezka zavede zájemce například ke slavné smaltovně Bartelmus nebo ve své době jedinému panoramatickému a dnes již bývalému kinu Eden. Také připomene oběti hladových bouří, kdy v závěru první světové války bylo před zámečnickou firmou podnikatelů Jaroše a Michálka zastřeleno pět dětí ve věku od 10 do 14 let, a historii Mikulášského náměstí, gymnázia a místního hřbitova,“ uvedla Silvie Hašlová ze spolku Pěstuj prostor, který společně s městem výstavu připravil. „Nevynechali jsme ani papírnu a další petrohradské podniky. Stezka končí na Jiráskově náměstí, kde se seznámíme s jeho minulostí včetně dominikánského konventu. Stezka i výstava jsou součástí Plzeňských oslav vzniku republiky, které město připravuje na 28. říjen,“ pozvala na stezku Denisa Krylová z odboru prezentace a marketingu.

„Aby byla stezka atraktivní pro celou rodinu, připravili jsme navíc pro děti jednoduché soutěžní otázky. Pro děti jsou na všech zastaveních připraveny úkoly. Kartička pro zapisování odpovědí s mapou stezky je k vyzvednutí v Turistickém informačním centru Paluby Hamburk, kde také po jejím odevzdání s alespoň deseti správně zodpovězenými otázkami z šestnácti získají drobnou odměnu,“ vysvětlila Jana Komišová, vedoucí Odboru prezentace a marketingu Magistrátu města Plzně.

Fotografie: A. Jarošová

Na Jiráskově náměstí kromě panelů stezky připomíná na samostatných panelech Nadace Proměny Karla Komárka vznik projektu Obnovy Jiráskova náměstí a klášterní zahrady, do kterého investuje 25 milionů korun. Druhý panel nadace před Masarykovou základní školou připomíná cestovatele Miroslava Zikmunda, který zdejší školu navštěvoval, a jak se prostor před školou díky obnově náměstí změní. Prostor bude věnován slavnému cestovateli. Vznikne zde velká betonová plocha o průměru 17 metrů čtverečních. Na ní budou k vidění výjevy z cestovatelských výprav. Betonovou plochu ztvární umělecká osobnost současnosti.

Výstava Slavní Petrohradští bude k vidění v Palubě Hamburk do konce října, stejně tak stezku bude možné absolvovat do konce aktuálního měsíce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…