Plzeň: Prezidentský vlak přijede na Jižní Předměstí

06.08.2018 18:18

Možnost nahlédnout do interiéru salónních vozů, které vozily československé prezidenty, mají zájemci na nádražích v České a Slovenské republice od 28. června do 3. září. V Plzni bude k vidění tato souprava složená mimo jiné ze tří salónních vozů československých prezidentů od úterý 7. do středy 8. srpna na Jižním Předměstí od 10 do 18 hodin.

Plzeň: Prezidentský vlak přijede na Jižní Předměstí
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Projekt Prezidentského vlaku připravilo Národní technické muzeum ve spolupráci s Českými drahami a Železnicí Slovenské republiky u příležitosti stého výročí založení samostatného Československa. V Plzeňském kraji poté zavítá speciální vlak na nádraží do Plas od 10. do 12. srpna.

Souprava je vedená parní lokomotivou řady 464.2 Rosnička. Je složena ze salónního vozu T. G. Masaryka Aza 1-0086 z roku 1930, salónního vozu Františka Ferdinanda d´Este z roku 1909 Aza 1-0086, používaného i československými prezidenty, a ze salónního vozu Salon 001 vyrobeného pro československé prezidenty v roce 1968. Připojen bude také vůz Ca 4-5086 z roku 1931 s celokovovou skříní dokládající snahy o zrychlování železniční dopravy na meziválečných Československých státních drahách. V tomto voze bude umístěna výstava prezentující cestování československých prezidentů po železnici.

Přesuny mezi jednotlivými zastávkami budou neveřejné

Prezidentský vlak navštívil již Brno, Bratislavu, Košice, Zlín, Olomouc, Pardubice a nyní zavítá do Plzně. Poté pojede ještě do Karlových Varů nebo Chomutova. Svoje putování zakončí v areálu historického depa a dílen na Masarykově nádraží v Praze v prostorách plánovaného Muzea železnice a elektrotechniky Národního technického muzea.

Veřejnosti jsou určeny prohlídky během pobytu vlaku na nádražích. Přesuny vlaku mezi jednotlivými zastávkami budou neveřejné, na jízdy proto nebude možné zakoupit jízdenky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Chcete bydlet v městském bytě? Přihlaste se do elektronické aukce

13:37 Olomouc: Chcete bydlet v městském bytě? Přihlaste se do elektronické aukce

Začíná historicky první aukce nájemního bydlení v Olomouci. Registrační kolo tohoto výběrového řízen…