Plzeň: Primátor společně s autory slavnostně představili třetí díl knihy Dějiny města Plzně

11.01.2019 10:47

Primátor města Plzně Martin Baxa společně s vedoucím Archivu města Plzně Adamem Skálou v úterý 8. ledna 2019 na plzeňské radnici slavnostně představili třetí a zároveň závěrečný svazek Dějin města Plzně, jenž zachycuje vývoj města v letech 1918–1990. Jeho vydáním se uzavřel projekt, na němž bezmála osm let pracovalo celkem 60 autorů.

Plzeň: Primátor společně s autory slavnostně představili třetí díl knihy Dějiny města Plzně
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

„Třísvazkové dílo ukazuje v plné šíři význam našeho města a dokazuje, že Plzeň sehrála klíčovou roli v uzlových okamžicích dějin. Byla rovněž důležitým centrem ve smyslu ekonomickém, materiálním i kulturním. Můžeme být na naše město hrdi,“ řekl primátor Martin Baxa. Mimo jiné uvedl, že je rád, že v tomto díle publikace je vyzdviženo, že se 1. června 1953 Plzeňané postavili proti komunistickému režimu. Na závěr poděkoval všem, kteří se na jejím vzniku podíleli.

Třetí díl publikace kromě mapování politického vývoje přináší i nové poznatky z dějin literatury, výtvarného umění, architektury a urbanistiky, divadelnictví i sportu. Na zpracování knihy, která obsahuje 1176 stran textu a 391 černobílých a 52 barevných obrazových příloh, se podílelo 37 autorů především z plzeňských paměťových institucí a vysokých škol. Spoluautorem publikace a koordinátorem celého projektu je Adam Skála.

Adam Skála přítomným přiblížil, že práce na posledním svazku byla o to obtížnější, že k řadě témat, ale i k celým dlouhým časovým úsekům – zejména po roce 1948, respektive 1953 – doposud neexistují dílčí studie. „Autoři proto museli často pracovat s dobovými prameny. Tato skutečnost však s sebou přinesla jedno pozitivum – podařilo se předložit zcela nový pohled na soudobé dějiny našeho města. Vzhledem k omezenému prostoru je ovšem řada témat pouze nastíněna a jejich hlubší poznání přinese teprve další studium,“ uvedl. Poté jmenovitě představil autory jednotlivých kapitol.

Slavnostního aktu se zúčastnila řada autorů třetího dílu i těch, kteří pracovali na předcházejících dílech, dále členové vedení a zastupitelé města Plzně, poslanci Parlamentu České republiky a rovněž bývalý městský archivář Jaroslav Douša.  Za autory promluvil Karel Řeháček, který mimo jiné uvedl, že je rád, že se na vzniku knihy podíleli právě v období dějin, kdy mohli všichni tvořit a vyjadřovat se svobodně a limitoval je jen počet stran.

Plzni dosud chyběl souvislý text o dějinách města, který by byl oproštěný zejména ve výkladu moderních dějin od ideologických frází poplatných své době. Dějiny Plzně vyšly již v letech 1965, 1967 a 1982, zachycují ale jen události do roku 1948. Proto je projekt moderního zpracování dějin pro Plzeň zásadní. Dějiny města Plzně 3 navazují na Dějiny města Plzně 2, jež vyšly před dvěma lety a mapovaly období od roku 1788 do 1918. První díl, jenž zahrnuje období od pravěku do roku 1788, byl slavnostně představen v dubnu 2014.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Proti proudu Bečvy vyjede cyklobus na Bumbálku

10:23 Přerov: Proti proudu Bečvy vyjede cyklobus na Bumbálku

Z Přerova na Bumbálku cyklobusem – a zpátky už v sedle kola! Také letos zajišťuje město tuto oblíben…