Plzeň: Road Movie Festival v Depo2015

05.10.2022 12:59 | Tisková zpráva

V Plzni se opět bude konat festival cestovatelských filmů. IRMF neboli International Road Movie Festival se koná v kulturním prostoru DEPO2015 od 12. do 15. října 2022. Nabídne více než tři desítky filmů z celého světa včetně mnoha premiér, delegací i doprovodných diskuzí. Jedním z vrcholů programu je uvedení Vláčilovy Markéty Lazarové z archivní 35mm kopie.

Plzeň: Road Movie Festival v Depo2015
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Festival se v Plzni koná už popáté. Za uplynulé čtyři ročníky festival přivítal více než 4 500 návštěvníků a promítl 115 snímků. „Letos k tomuto výčtu přidáme dalších 33 filmů z celého světa, z nichž naprostou většinu bude možné vidět v Česku poprvé. Diváci tak mohou porovnat filmovou produkci napříč všemi kontinenty a těšit se i na delegace a zajímavé doprovodné diskuze,“ uvedl výkonný ředitel festivalu Václav Martinovský. Snímky soutěží o diváckou cenu v kategoriích: celovečerní, dokumentární a krátké, vyjma filmů ve speciálních uvedeních.

„Oficiální zahájení je naplánováno na čtvrtek 13. října a uvedena bude finská komediální road movie Ocelové dámy, která byla k vidění na mnoha evropských festivalech a zaznamenala velký divácký ohlas,“ prozradil Ondřej Bíba, umělecký ředitel festivalu. První projekce se uskuteční už ve středu 12. října, kdy bude z archivní 35mm kopie uveden film Markéta Lazarová doplněný o úvodní diskuzi. Mimořádný snímek režiséra Františka Vláčila není typickým představitelem žánru road movie, ale jako jedinečné dílo světové kinematografie si zaslouží speciální uvedení.

Anketa

Pro koho byste raději hlasovali ve 2. kole prezidentské volby?

hlasovalo: 22216 lidí

V letošním ročníku jsou silně zastoupeny evropské celovečerní filmy, mezi které patří i snímky After the Winter (režie Ivan Bakrač) a Roots (režie Tea Lukač), které se objevily na mnoha předních evropských festivalech včetně Karlových Varů. Součástí letošního ročníku IRMF je také výběr několika českých road movies. Kromě snímku Mimořádná událost (režie Jiří Havelka) bude uveden také celovečerní debut česko-švýcarské režisérky Fiony Ziegler Ztraceni v ráji s Hanou Vagnerovou v hlavní roli.

V dokumentární sekci má své místo oceňovaný film Nebe (režie Tomáš Etzler), který je filmovou zpovědí, a především zachycením každodenní reality ze života v Číně. Program doplní 14 krátkých filmů z USA, Kanady, Francie, Nizozemí, ale i Íránu, Řecka, Izraele a Turecka. Celkem bude uvedeno 33 filmů z 22 zemí a půjde o 6 českých, 9 evropských a 3 celosvětové premiéry.

I tentokrát se diváci mohou těšit na bohatý doprovodný program namíchaný z přednášek a hudebních představení, které se budou konat přímo v kavárně DEPO2015. Oficiální afterparty festivalu se uskuteční v klubu MooVEMENT.

Předprodej akreditací je na webu ZDE. K dispozici je jednodenní (100 Kč) i celofestivalová (250 Kč) akreditace. Vstupenky je možné zakoupit také na místě.

Více informací na webu festivalu (ZDE) a na Facebooku (ZDE).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava přivítá květen Májovým jarmarkem a slavnostmi

19:27 Jihlava přivítá květen Májovým jarmarkem a slavnostmi

Na tradiční zaplétání máje se můžete těšit v sobotu na Masarykově náměstí od 15:45. Zhostí se ho fol…