Plzeň: Senioři opět bavili seniory

13.05.2019 13:59

Pod záštitou náměstkyně primátora pro oblast kultury, památkové péče a sociálních věcí Elišky Bartákové se uskutečnil v sobotu 11. května ve Velkém sále Měšťanské besedy jubilejní ročník festivalu elánu a vitality pod názvem Senioři (opět) baví seniory. Celodenní kulturní maraton, který každoročně přiláká stovky návštěvníků i účinkujících, připravuje už deset let magistrátní odbor sociálních služeb.

Plzeň: Senioři opět bavili seniory
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

„I letošní, desátý, ročník festivalu dal jasný signál, že tento typ akce je velkým lákadlem pro dříve narozené nejen z Plzně, ale celého Plzeňského kraje. Příležitost podělit se o svůj um, předvést nadšení a životní náboj, společně sdílet i rozdávat radost a navíc se potkat s přáteli, kteří jsou též pravidelnými účastníky – to všechno jsou důvody, proč akce táhne a v Plzni patří v této věkové kategorii k nejvyhledávanějším,“ řekla rezortní náměstkyně Eliška Bartáková.

Akci si nenechal ujít ani primátor města Plzně Martin Baxa, který přišel pozdravit účinkující a návštěvníky po poledni. „Co moje paměť sahá, jako primátor jsem si nikdy nenechal ujít možnost pozdravit vás u příležitosti tohoto festivalu a vyjádřit obdiv všem, kteří odmítají počítat léta a navzdory věku žijí aktivně a umějí potěšit i pobavit. A pouhý pohled do zcela naplněného sálu je jasným dokladem toho, že Plzeň nestárne – Plzeň žije aktivně a léta v tom nehrají roli,“ zkonstatoval ve své zdravici primátor města Martin Baxa.

„Smysluplně využít svůj čas a mít navíc odvahu s tím, co umím, znám a dokážu předstoupit před veřejnost, to není zcela běžné, bez ohledu na věk. O to více si vážím všech těch, kteří tak učinili v rámci pestrého sobotního programu, neboť vnesli do nevlídné soboty pohodu, krásno i dojetí. Všichni mají mé velké uznání a díky,“ dodala náměstkyně Eliška Bartáková.

Babička roku města Plzně

„Celý program festivalu byl tak jako v letech minulých v režii samotných seniorů. Při počtu 180 účinkujících nelze vyjmenovat všechny. Nechyběli však klasici jako Seniorkapela, Jamáček s ukázkou stepu, dáma vlídného slova Ludmila Ševčíková, která zavzpomínala na osvobození Plzně, své divadelní začátky a všem poeticky připomněla blížící se Den matek, ale i Dobřanské bábinky, které letos slaví 15 let své činnosti a řada dalších, úžasných osobností. Tradičně nemohli chybět ani vystavovatelé, mezi nimiž byla tentokrát i bývalá senátorka Milada Emmerová s vlastnoručně háčkovanými loutkami,“ doplnila Jarmila Srbková z pořádajícího odboru.

„Pohledem zpátky, do prvního ročníku konaného ve Chvojkových lomech, v zimě a dešti, nás těší, že akce se stala pro seniory magnetem a rok od roku nabírá na své popularitě a objemu. I když máme pravidelně vyprodáno, snažíme se program poskládat tak, aby byl vždy něčím nový a přitažlivý. Letos to byla zcela jistě soutěž Babička roku města Plzně 2019, nad níž převzala záštitu paní náměstkyně. S touto myšlenkou přišel předseda Krajské rady seniorů pan Leoš Jochec, kterému se možnost zakomponovat městské kolo soutěže do programu našeho festivalu velmi zalíbila,“ konstatovala Alena Hynková, vedoucí magistrátního odboru sociálních služeb.

Soutěž Babička roku města Plzně roku 2019, kterou organizačně zajistil pořádající odbor, přinesla neuvěřitelné výkony. „Tři obdivuhodné dámy, které na svůj věk rozhodně nevypadají, jsou několikanásobnými matkami a stejně tak babičkami. Přesto předvedly charleston, rokenrol, latinskoamerické rytmy a při promenádě nechyběl ani přemet. Strhující podívaná na Stanislavu Adamcovou, Janu Hončíkovou a Miloslavu Malíkovou, které popírají přírodní zákony, nenechal nikoho na pochybách, že do krajského kola soutěže je třeba poslat všechny tři. Přesto titulem Babička roku města Plzně pro rok 2019 byla předsedou odborné poroty panem Leošem Jochecem dekorována jen jedna z nich – zlato si odnesla učitelka Miloslava Malíková,“ doplnila Alena Hynková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

16:31 Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

Toto ocenění uděluje kolínská radnice od roku 2012.