Plzeň: Univerzita zahájila stavbu výzkumného a vzdělávacího centra

15.09.2012 21:21

Stavbu výzkumného a vzdělávacího centra za 1,6 miliardy korun zahájila v pátek 14. září 2012 oficiálně Fakulta aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni. Jedna z největších investic v historii univerzity v těsné blízkosti areálu na Borských polích zahrnuje výzkumné centrum NTIS – Nové technologie pro informační společnost a Centrum technického a přírodovědeckého vzdělávání a výzkumu (CTPVV).

Plzeň: Univerzita zahájila stavbu výzkumného a vzdělávacího centra
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

„Získání financí z prostředků Evropské unie ukazuje na potenciál, který lidé na univerzitě mají. Věřím, že se podaří obě budovy postavit a naplnit je technologiemi a posléze odborníky, kteří těm budovám dají smysl,“ uvedl při zahájení stavby primátor Martin Baxa.

NTIS obsadí vyšší šestipodlažní budovu, která nabídne 12 tisíc metrů čtverečních užitných ploch. Zaplní je především laboratoře a kanceláře včetně zasedacích místností. V centru najde od roku 2015 práci 180 zaměstnanců. Téměř 160 z nich budou výzkumní pracovníci, ostatní budou patřit mezi technický personál a management. Část výzkumníků musí fakulta ještě vybrat. Bude se jednat jak o doktorandy FAV, tak o vědecké pracovníky, kteří přijdou z jiných ústavů nebo firem.

Budova CTPVV bude mít čtyři podlaží a v nich 10 tisíc m2 užitných prostor. Obsáhnou rovněž kanceláře a zázemí pro pedagogické pracovníky, ale také výukové laboratoře. Centrum bude sloužit pro vzdělávání studentů FAV. V největší míře ale bude pro studenty v magisterských a doktorských studijních programech. Doktorandů má fakulta přes 220. Jejich následné uplatnění bude nejen v projektu NTIS, ale i ve výzkumu průmyslových podniků nebo dalších ústavů. Hodnota projektu vzdělávacího centra přesahuje 530 milionů korun.

Objekty obou center vznikají současně v rámci jedné stavby. Její souhrnná hodnota je 524 milionů korun (bez DPH). Dodavatelem stavby je společnost OHL ŽS, a. s. Práce mají být dokončeny na jaře 2014.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: plzen.eu

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Akvapark vznikne u Vltavy, město hledá soukromého investora

7:17 České Budějovice: Akvapark vznikne u Vltavy, město hledá soukromého investora

Město České Budějovice představilo jednoznačné plány k výstavbě akvaparku na levém břehu Vltavy, pob…