Plzeň: V březnu se začne budovat přesmyk domažlické železniční trati

10.02.2018 18:02

Od 1. března začnou práce na domažlické železniční trati v plzeňské části Skvrňany. Jde o takzvaný přesmyk, kde na třech kilometrech přibude druhá kolej a nebezpečný úrovňový přejezd nahradí přeložka silnice I/26 po mostě přes železnici v Domažlické ulici. V oblasti zastávky Skvrňany bude trať přeložena do nové trasy. Železnice bude připravená na plánovanou elektrifikaci trati Plzeň – Domažlice. Vlaky zde budou jezdit rychlostí až 160 kilometrů za hodinu.

Plzeň: V březnu se začne budovat přesmyk domažlické železniční trati
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Správa železniční dopravní cesty společně s městem Plzeň (stavba se dotkne i městského majetku) v loňském roce vypsala zakázku na dodavatele této velké železniční stavby na území města Plzně, vítězem se stala společnost Swietelsky. Stavba vyjde celkem na 1,085 miliardy korun a měla by být hotová na podzim roku 2019. Jedná se o pokračování rozsáhlé modernizace plzeňského železničního uzlu.

V úvodní fázi stavby bylo pokáceno na 3500 stromů a vymýceno zhruba čtyři hektary nežádoucích křovinatých porostů. Od 1. března se bude pracovat na samostatném železničním svršku. Práce na železnici a silnici budou probíhat souběžně. Nové bude trakční vedení, sdělovací a zabezpečovací zařízení, rekonstrukce čeká šest mostů i přilehlá vlečka. Oprava také čeká sousední trať na Cheb v délce 1,5 kilometru.

Nová železniční zastávka

Součástí projektu je i přeložka silnice I/26 na Domažlické třídě mimo obytnou zónu a rekonstrukce několika ulic včetně osvětlení. Úpravy se po výstavbě přemostění dotknou Břeňkovy ulice, rekonstrukce ulic Na Pile, Na Výspě či Domažlické. V ní vznikne nová železniční zastávka. Podél komunikace I/26 bude trasa pro pěší a cyklisty. Dojde také k přeložce části stoky Zátišský sběrač.

Přeložka silnice včetně nového nadjezdu a cyklostezky by měla být hotová už letos na podzim. Provoz na Domažlické zůstane zachován, protože stavební práce budou probíhat převážně mimo současnou komunikaci, počítá se pouze maximálně s krátkodobými uzavírkami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž představí své krásy na výstavě v několika moravských městech

16:14 Kroměříž představí své krásy na výstavě v několika moravských městech

Vydat se blíž k lidem a oslovit je jako potenciální návštěvníky Kroměříže v jejich domovském prostře…