Plzeň: V jaké Evropě chtějí děti žít? To ukazuje výstava na náměstí Republiky

30.09.2022 16:48 | Tisková zpráva

V jaké Evropě by dnešní děti chtěly žít v roce 2050. Své představy žáci plzeňských základních škol nakreslili a velkoformátové reprodukce jejich obrázků jsou nyní umístěny na náměstí Republiky. Výstava s podtitulem Copa to tu bude je příspěvkem města Plzně k předsednictví České republiky v Radě Evropské unie a Plzeň se tak prostřednictvím svých základních škol připojila k celostátnímu výtvarnému projektu Evropa, ve které chci žít.

Plzeň: V jaké Evropě chtějí děti žít? To ukazuje výstava na náměstí Republiky
Foto: Libor Sváček, archiv MCU.cz
Popisek: Plzeň

„Poděkování patří žákům a jejich učitelům za to, že se do projektu zapojili. Obrázky, kterými děti vyjadřují své představy, jak by měla Evropa v roce 2050 vypadat, jsou působivé. Děti, které je nakreslily, budou onu budoucnost tvořit,“ řekl při vernisáži v úterý 27. září 2022 primátor města Plzně Pavel Šindelář.

Martin Štorkán, ředitel projektu Evropa, ve které chci žít nebo také Evropa 2050, uvedl, že hlavním z cílů tohoto projektu je otevírat s mladou generací dialog o tom, jak si představuje svou budoucnost.

„Mladí umělci ve školách měli možnost ztvárnit své představy o tom, jaká by Plzeň v roce 2050 mohla či měla být. Využili k tomu různé druhy výtvarných technik a různé materiály. Bylo na nich ukázat to, co považují za důležité, jak vnímají rozvoj Plzně a Evropy v budoucnosti. Bude to jejich město, ve kterém chtějí žít. Tato výstava zachycuje jejich představy, touhy i obavy, a to v různých oblastech jejich vnímání života,“ uvedla mimo jiné ve svém projevu vedoucí Odboru školství, mládeže a tělovýchovy Magistrátu města Plzně Dagmar Škrlantová, která všechny přítomné na vernisáži přivítala jménem radní města Plzně pro oblast školství Lucie Kantorové, jež se slavnostního zahájení nemohla zúčastnit.

Výtvarnou přehlídku Evropa, ve které chci žít vyhlásily společně Univerzita Karlova, nezisková organizace W&ART a Česká centra. Kraje, města a obce mají možnost touto cestou zapojit do projektu školy v jejich působnosti a zjistit, jak mladá generace vidí rok 2050 z pohledu rozvoje svého regionu. V Plzni se zapojilo 15 základních škol a 14 z nich postoupilo do celostátního kola. Vybraná díla budou vystavena na celostátní přehlídce v Karolinu a oceněna. Bude také spuštěna virtuální výtvarná přehlídka. Vybraná díla se následně představí v zahraničí prostřednictvím Českých center. Jak informoval Martin Štorkán, zapojilo se také 70 škol ze zahraničí.

Diváci na plzeňské výstavě Evropa 2050 mohou své sympatie k jednotlivým výtvarným dílům vyjádřit hlasováním pomocí QR kódů, hlasovat lze do 27. října.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

7:37 Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

Po několika měsících provedlo město Děčín spolu s technickými službami další test kontejneru na směs…