Plzeň: Velké divadlo uvede ve světové premiéře Linie krásy

18.02.2018 17:50

Šokující příběh ze života společenské smetánky podle románu Linie krásy britského autora Alana Hollinghursta uvede ve světové premiéře Velké divadlo Josefa Kajetána Tyla v Plzni v sobotu 17. února. Dramatizaci Matěje Samce uvede režisérka Natália Deáková.

Plzeň: Velké divadlo uvede ve světové premiéře Linie krásy
Foto: plzen.cz
Popisek: Divadlo J. K. Tyla v Plzni

Román, jehož příběh je zasazen do společenské smetánky Velké Británie 80. let, ihned po svém vydání v roce 2004 vzbudil nejen zájem čtenářů, ale vynesl autorovi prestižní Bookerovu cenu. „Alan Hollinghurst bývá označován jako nekorunovaný král britské homosexuální literatury, ovšem Linie krásy není jen homosexuálním románem, ale především silným příběhem a sondou do života vyšší společnosti v konzervativní thatcherovské Británii,“ vysvětlili dramaturgové Marie Špalová a Vladimír Čepek.

Hlavní postavou dramatizace je Nick Guest, jehož ztvární Ondřej Rychlý. Nick je mladík pocházející ze skromných poměrů. Za studií na Oxfordu se skamarádí s Tobym (Ondřej Vacke), synem konzervativního poslance Geralda Feddena (Martin Stránský), a dostane možnost s ním sdílet domácnost. V honosném londýnském sídle se nesmělý, kultivovaný Nick, prahnoucí po všem vytříbeném a stylovém, stává úzkostným strážcem pohody a soudržnosti všech členů rodiny. Pak však přichází vášeň společensky skandální homosexuální lásky, setkání s narkotiky, zhoubnou nemocí a životní jistoty tají jako jarní sníh.

Dramatizace posílí oproti předloze postavu premiérky Margaret Thatcherové, kterou v inscenaci ztvární Apolena Veldová. „Období thatcherovské Británie má mnoho společného s dnešní dobou. Román zobrazuje například to, jak určitá část společnosti bohatla, jak konzumním až nenasytným způsobem života žila. Také je zde vykreslena celá řada charakterů, které se pohybují v politice: od dravců po tuneláře, ale i lidí, kteří do toho jdou z přesvědčení. Stěžejním tématem knihy je pokrytectví, jsou zde zobrazeny různé vrstvy společnosti, prostředkem k zachycení reality je i volba jazykových prostředků včetně vulgarit, které ale rozhodně nejsou jen naschválem nebo prvoplánovou snahou upoutat,“ uvedla Natálie Deáková.

Scéna navržená Lukášem Kuchinkou evokující obživlý obraz odkazuje k motivu krásy a umění, který je obsažen v románové předloze. Dobové kostýmy navrhla Jana Smetanová, k Británii 80. let odkazuje také hudební koláž Jakuba Kudláče.

Před premiérou proběhne v 18:30 hodin ve Foyer Vendelína Budila lektorský úvod, který bude předcházet i dalším vybraným reprízám.

Další informace najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

16:14 Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

Duševní zdraví a osobní rozvoj mladé generace podporují nově otevřené tzv. terapeutické a seberozvoj…