Plzeň: Viktoria Plzeň slaví 110 let od založení klubu

14.06.2021 11:38

Jeden z nejvýznamnějších dnů pro FC Viktoria Plzeň: 11. června – den, kdy byla před 110 lety v hostinci U Forejtů v Sirkové ulici založena Viktoria Plzeň. Toto důležité výročí si klub připomněl v pátek a oficiálně zahájil oslavy, které budou pokračovat až do konce roku. Při této příležitosti odhalil klub na pamětním místě Brána borců nové desky hráčů Mariána Čišovského, Davida Bystroně a věrných fanoušků Jakuba Svěráka a Pavla Jirky, kteří předčasně opustili fotbalový svět. Pro veřejnost byla slavnostně otevřena naučná stezka Po stopách 110 let FCVP, klub vydal speciální nástěnný kalendář, knihu Jedenáct desítek mapující viktoriánskou historii. Dále chystá unikátní edici poštovních známek, nové fotbalové dresy, besedy se školáky či speciální video seriál. Zahradní architekti Správy veřejného statku města Plzně vytvořili v Kopeckého sadech před Západočeským muzeem květinový kus trávníku ve tvaru loga klubu. Záštitu oslavám poskytli primátor města Plzně Martin Baxa a hejtmanka Plzeňského kraje Ilona Mauritzová.

Plzeň: Viktoria Plzeň slaví 110 let od založení klubu
Foto: Libor Sváček, archiv MCU.cz
Popisek: Plzeň

„Je jasné, že Viktorka a město Plzeň patří k sobě, ať již tím, že dělají radost mnoha tisícům Plzeňanů, kteří jsou jejich fanoušky, tak tím, že reprezentují naše město u nás i v zahraničí,“ uvedl primátor města Plzně Martin Baxa, který se zahájení oslav v pátek osobně zúčastnil společně s prvním náměstkem Romanem Zarzyckým. „Přeji Viktorce k jejím narozeninám samozřejmě dobrou kondici, mnoho úspěchů a také skvělé fanoušky, kteří ji podrží i v těžších dobách. A já osobně si přeji, aby partnerství mezi klubem a městem vydrželo přinejmenším dalších 110 let,“ dodal primátor.

Klub odhalením pamětních plaket zároveň zahájil novou tradici. Každý rok právě 11. června bude docházet k odhalování dalších desek. „Rádi bychom každý rok tímto způsobem uctili klubové legendy, které si to bezesporu zaslouží, a uvedli je na Bránu borců. Výběr jmen bude mít na starosti speciální komise, v níž jsou zástupci fanouškovské obce, našeho klubu a klubový archivář,“ vysvětlil mluvčí klubu Václav Hanzlík.

Nově otevřená téměř čtyřkilometrová naučná stezka provede návštěvníky Štruncovými sady a areálem v Luční ulici. Nabídne celkem 11 zastavení, na nichž se lidé dozví vše o klubových legendách, historii, velkých zápasech nebo přímo o fanouškovské základně. Na každém panelu je i zajímavost z klubového archivu či audiovizuální obsah. Stezka je koncipována i jako soutěž.

Další překvapení se chystá na závěr měsíce. Dne 30. června půjde do prodeje 25 výročních poštovních známek, které mapují celou klubovou historii. Právě v tento den v roce 1911 byl klub oficiálně přijat jako člen župy. Blíže bude Viktoria známky představovat v následujících dnech.

Oslavy se promítnou i do podoby nových dresů Macron pro sezonu 2021/2022, které Viktoria představí v červenci. V plánu je na podzim i výroční zápas, esportový turnaj pro středoškoláky, besedy na základních školách v rámci projektu Viktorka do škol či speciální video seriál věnující se historii klubu. Na všech obvyklých platformách je nyní k dispozici speciální výroční podcast s Pavlem Hochmanem a Františkem Plassem. V uplynulých týdnech zároveň fanoušci hlasovali o čtyřech největších momentech klubové historie, které budou na podzim vyobrazeny na limitované edici pivních plechovek Gambrinus.

Všechny novinky a aktuality bude klub zveřejňovat na svém webu i speciální stránce www.fcviktoria.cz/110.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…