Plzeň: Výstava ukáže historii Sokola a připomene tři důležitá jubilea

10.10.2022 14:51 | Tisková zpráva

Výstavu s názvem Sokolská jubilea mapující historii tohoto spolku ve vztahu k Plzni a Plzeňskému kraji zahájí v pondělí 10. října 2022 zástupci Sokolské župy plzeňské a další hosté. Vernisáž se uskuteční v mázhauzu radnice v 16 hodin.

Plzeň: Výstava ukáže historii Sokola a připomene tři důležitá jubilea
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Sokolská obec si letos připomíná tři důležitá výročí – 160 let od založení tělovýchovné organizace a dvě výročí narození jejích zakladatelů – 200 let u Jindřicha Fügnera, 190 let u Miroslava Tyrše.

Od svého vzniku až do dnešních dnů má Sokol v naší zemi zcela ojedinělou roli. Jeho význam zřejmě nejlépe vystihl citát prezidenta T. G. Masaryka: „Bez sokolů by nebyly legie, bez legií by nebylo Československa.“

Anketa

Pro koho byste raději hlasovali ve 2. kole prezidentské volby?

hlasovalo: 22216 lidí

Stejnou roli, jakou sehráli sokolové při vzniku Československé republiky v době první světové války, sehráli i v boji za její obnovu za druhé světové války. A již před světovými válkami byl Sokol nejvýznamnější vlasteneckou organizací, a to nejen tělovýchovnou.

Sokol se staral o bohatý společenský a kulturní život, organizoval divadelní představení, koncerty, plesy nebo vzdělávací přednášky. Ne vždy měl ale státní podporu, v jeho historii se střídaly doby rozkvětu s dobami zákazu. V současnosti již jeho činnosti nejsou kladeny žádné překážky a Česká obec sokolská má stále v naší společnosti své nezastupitelné místo.

Převážnou většinu materiálů k výstavě poskytla Sokolská župa plzeňská. Na mnoha fotografiích a dokumentech je v hlavních rysech zachycena celá historie Sokola, se zvláštním zaměřením na město Plzeň a Plzeňsko. Výstavu připravil Stanislav Bukovský, spolupracovalo na ni také město prostřednictvím Odboru prezentace a marketingu Magistrátu města Plzně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

16:31 Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

Toto ocenění uděluje kolínská radnice od roku 2012.