Plzeň: Výstava v mázhauzu radnice připomíná historii plzeňského letectví

24.07.2021 18:41

Výstavní panely v mázhauzu plzeňské radnice ukazují historii i současnost letectví v Plzni. Připomínají, že před 110 lety se narodil generálmajor Antonín Liška, který se za druhé světové války jako pilot RAF zapojil ve Velké Británii do zahraničního odboje, a také že letos uplynulo 30 let od založení Letecké záchranné služby Armády ČR Plzeň-Líně.

Plzeň: Výstava v mázhauzu radnice připomíná historii plzeňského letectví
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

„Generálmajor Antonín Liška byl čestným občanem města Plzně, čestným občanem obce Hromnice a čestným předsedou Aeroklubu Plzeň-Letkov. Připomínáme také historii a činnost všech leteckých spolků v Plzni, k nimž měl generál Liška nějaký vztah,“ uvedl mimo jiné v pondělí 19. července při vernisáži za organizátory výstavy Miroslav Neumann z Aeroklubu Letkov.

„Jsem rád, že termín výstavy padl do doby, kdy jsou možná setkání a že si ji tedy mohou Plzeňané i návštěvníci města prohlédnout. Výstava je unikátní a významná. Myslím si, že mnoho lidí v Plzni ví o úctyhodných vojenských tradicích, které jsou spojené s Plzní. Ví o hrdinství Antonína Lišky, Jana Romana Irwinga či Miroslava Štandery, kteří ukázali věrnost tradicím masarykovského Československa a na počátku druhé světové války se vypravili do zahraničí bojovat proti nacismu. Méně známá je ale skutečnost, že Plzeň byla jednou z kolébek letectví v naší zemi. Na této výstavě je k vidění mimo jiné například panel s odvážnými aviatiky, kteří netušili, zda se ze svých leteckých pokusů vrátí,“ podotkl při vernisáži primátor města Plzně Martin Baxa.

Jedním z těch, kdo patřili k plzeňským průkopníkům letectví, byl například tatínek plzeňského výtvarníka a historika Stanislava Bukovského, který na výstavu poskytl fotografii z rodinného archivu. Je na ní zachycen letecký mechanik Josef Bukovský u motoru letadla H-11 plzeňského konstruktéra Oldřicha Hallera. Josef Bukovský toto letadlo stavěl.

Primátor Martin Baxa také připomněl, že část výstavního prostoru je věnovaná 30 letům Letecké záchranné služby Armády ČR Plzeň-Líně. „Jsem hrdý na to, že tady máme leteckou záchrannou vojenskou službu, protože ta je velkou tradicí a současně jistotou včasné pomoci v těch nejtěžších situací,“ upozornil a dodal, že věří, že lidé budou mít o rozsáhlou a zajímavou výstavu zájem.

Antonín Liška Antonín

Anketa

Roman Janoušek se přibelhal do vězení. Myslíte, že je na tom zdravotně opravdu tak zle?

hlasovalo: 18461 lidí

Liška se narodil 14. července 1911 v Hromnici u Plzně. Vystudoval učitelský ústav a krátce jako učitel také pracoval. Po základní vojenské službě absolvoval Vojenskou akademii v Hranicích, letecké oddělení v Prostějově a stal se stíhacím pilotem Československého letectva. Před německými okupanty uprchl do Polska, doma zůstala manželka, kterou nacisté internovali. Po porážce Polska odešel do SSSR, kde byl uvězněn.

Po propuštění odcestoval do Velké Británie. Tady se stal stíhacím pilotem RAF (Royal Air Force – Britské královské letectvo). Zázrakem přežil těžká zranění. Když se vyléčil, byl přeškolen na pilota dopravních letadel. Po válce pokračoval jako vojenský pilot Československého letectva. Krátce po komunistickém převratu byl vyhozen z armády, pronásledován, několik let střídal podřadná zaměstnání, až jej přátelé umístili na pozici technika.

O boji českých letců napsal knihy: Stíny na obloze, Cesty mužů a Jak se plaší smrt. V roce 1989 se zapojil do činnosti Svazu bojovníků za svobodu, plzeňské pobočky Svazu letců ČR, která po něm byla pojmenována, Leteckého historického klubu Plzeň a Aeroklubu Plzeň – Letkov. Stal se čestným občanem města Plzně a rodné obce Hromnice. Režisérovi Zdeňku Svěrákovi pomohl při psaní scénáře ke slavnému filmu Tmavomodrý svět, o českých letcích ve Velké Británii. Byl všestranně talentovaným člověkem, dobrým hudebníkem, sportovcem a také malířem. Generál Antonín Liška zemřel 3. prosince 1998. Pohřben je v rodné Hromnici.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…