Plzeň loni přivítala více než tři a půl tisíce dětí

11.01.2024 19:26 | Tisková zpráva

V Plzni se loni narodilo 3 565 dětí. Bylo jich o 296 méně než v roce 2022. Nejčastěji byly dívky pojmenovány Eliška či Anna, chlapci Jakub nebo Jan. Taková je statistika z třetího plzeňského obvodu, jehož matriční úřad funguje pro celou Plzeň.

Plzeň loni přivítala více než tři a půl tisíce dětí
Foto: Libor Sváček, archiv MCU.cz
Popisek: Plzeň

„Z celkového počtu loni narozených dětí bylo 1 687 děvčátek a 1 878 chlapců. Kluků je tedy, stejně jako již několik let po sobě, opět více. Třeba to ale bude letos obráceně, zatímco loni i předloni jsme jako prvního občánka vítali u nás v obvodu chlapce, tentokrát to je holčička Ela,“ řekl starosta Městského obvodu Plzeň 3 David Procházka. Ela obdrží pamětní tolar a finanční dar ve výši pěti tisíc korun.

Z celkového počtu narozených dětí s trvalým pobytem v Plzni, přišlo v loňském roce na svět 51 dvojčátek.

Nejčastější dívčí jména dávaná v roce 2023 byla podobná jako v roce 2022. „Nejvíce budeme potkávat v Plzni Elišek, toto krásné jméno dostalo vloni 80 holčiček. Následují je Anny, kterých přibylo 62, dále máme 59 Sofií, 52 Natálek a 45 Julií,“ vyjmenoval Pavel Šrámek, první místostarosta třetího obvodu.

Také u chlapců se jejich rodiče už dlouhodobě drží stále stejných jmen. Prvenství má opět Jakub. „Kubíků přišlo na svět v roce 2023 v Plzni hned 93, hned za nimi jsou Janové neboli Honzíci, těch přibylo 75. Následuje jméno Matyáš, které nosí 69 chlapců, Dominiků je 64 a Adamů 61,“ uvedl místostarosta Ondřej Ženíšek.

Stále častěji volí rodiče ale i neobvyklá jména. „Vloni se u nás mimo jiné narodily například holčičky Anahit, Bedia, Elif, nebo Minka. Mezi chlapci zase přišli na svět Koniáš, Dex, Rajko, Liam nebo Hektor,“ doplnil výčet místostarosta Ladislav Nový.

Nejvíce dětí přišlo na svět v měsíci dubnu, bylo jich 332, a nejméně, tedy 283, se jich narodilo v únoru. Téměř polovina všech novorozenců se narodila do nesezdaných partnerství. Stále se zvyšují počty dětí, jejichž rodiče jsou cizinci.

V Plzni vloni uzavřelo manželství 705 párů a bylo registrováno 15 partnerství.

Co se týká úmrtí, nemá matrika zatím od koronerů k dispozici konečný počet zesnulých, už nyní je ale jisté, že jich bylo téměř o tři sta méně něž v roce 2022.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Nefunkční čerpalo vytáhli ze studny na Mírovém náměstí hasiči

7:17 Litoměřice: Nefunkční čerpalo vytáhli ze studny na Mírovém náměstí hasiči

Profesionální hasiči z litoměřické stanice a pracovníci technických služeb města vytáhli nefunkční č…