Plzeň má novou lávku přes Mži, propojuje Přední Skvrňany a Radčice

04.08.2017 14:30

Plzeň má novou komunikaci pro cyklisty, pěší a in-line bruslaře, která propojuje oblast Předních Skvrňan a Radčic. Součástí 400 metrů dlouhého úseku sportovně-rekreační trasy je i lávka přes řeku Mži, jež umožní cyklistům vyhnout se dnes již dost frekventované komunikaci vedoucí od Kalikovského mlýna do Radčic. V budoucnosti by po lávce měla vést i mezinárodní cyklotrasa.

Plzeň má novou lávku přes Mži, propojuje Přední Skvrňany a Radčice
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Stavbu pro město zrealizovala firma BERGER BOHEMIA, stála zhruba 6,84 milionu korun bez DPH. Za město Plzeň se dnes slavnostního představení lávky zúčastnili náměstci Pavel Šindelář, Petr Náhlík a Pavel Kotas. „Město Plzeň cyklistickou dopravu aktivně podporuje už přes 15 let, v tomto trendu chceme pokračovat. Systém tras podél řek i nových lávek podle mého názoru pomůže k tomu, že nám bude počet cyklistů růst,“ uvedl primátor Martin Zrzavecký.

„Nová komunikace spojuje Radčickou ulici v prostoru křižovatky u zoologické zahrady s místní komunikací neboli polní cestou vedoucí z Předních Skvrňan do Radčic. Nový úsek cyklostezky je 401 metrů dlouhý, lávka měří 29,9 metru,“ řekl technický náměstek primátora Pavel Šindelář. Za město měl projekt na starost magistrátní odbor investic.

V Plzni je v současné době přes 75 kilometrů stezek

Podle Petra Náhlíka, náměstka pro dopravu a životní prostředí, umožní lávka přes Mži bezpečnou cestu pro občany a děti ze sídliště Skvrňany přímo do zoo. Poslouží i cykloturistům, kteří přijíždí do Plzně po mezinárodní trase od Hracholuské přehrady. „Konkrétně by po ní měla v budoucnu vést mezinárodní cyklotrasa číslo 37, která by vedla k zoo podél ulice Pod Vinicemi a poté přes louky, napříč přes alej Kilometrovka, kolem bývalého Výstaviště, po lávce přes Mži, až k východišti cyklotras před Sokolovnou ve Štruncových sadech v centru Plzně,“ uvedl Petr Náhlík. Cyklotrasa č. 37 je součástí mezinárodní Panevropské cyklotrasy Paříž – Norimberk – Plzeň – Praha a je jednou z nejvýznamnějších cykloturistických tepen Plzeňského kraje.

Nový úsek komunikace včetně lávky je součástí městského projektu na budování sportovně rekreačních tras vedených v údolích plzeňských řek, takzvaného systému plzeňských Greenways. Ty patří u cyklistů mezi nejvyhledávanější. Systém je v rámci České republiky unikátní, je určen nejen pro rekreační, ale i pro dopravní cyklistiku. Jakékoliv dokončení dosud chybějících úseků podél řek nebo doplnění lávek systému velmi pomůže. V Plzni je v současné době přes 75 kilometrů stezek pro chodce a cyklisty se společným či rozděleným provozem. Základním podkladem pro budování cyklistické infrastruktury v Plzni je Generel cyklistických tras města Plzně, který byl schválen Radou města Plzně v roce 2001 a od té doby byl několikrát aktualizován.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

19:06 Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

Využijte možnost bezplatné přepravy z Labské stezky přes Klíši a Bukov na Severní Terasu.