Plzeň nabídne nové tematické prohlídky historického centra

02.06.2020 12:20

Turistické informační centrum města Plzně pořádá pravidelně tematické prohlídky historického centra. Pro letošní rok připravilo dvě nové trasy.

Plzeň nabídne nové tematické prohlídky historického centra
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Na první se účastníci spolu s průvodcem vydají za tajemstvím výzdoby plzeňských historických domů. Druhá trasa pozve na procházku židovskou Plzní. V nabídce budou tedy čtyři okruhy, chybět nebudou ani dětmi oblíbené Báje a pověsti plzeňské. Prohlídky se do historického centra Plzně vracejí v polovině června. Pořadatelem je městská organizace Plzeň-TURISMUS prostřednictvím svého turistického centra. Lístky na prohlídky jsou v prodeji od pondělí 1. června.

„Tentokrát bychom rádi účastníky přiměli více se rozhlédnout kolem sebe, zvednout hlavu a obdivovat krásu sgrafit a další výzdoby historických domů v centru Plzně. Pojí se s nimi řada příběhů a zajímavostí, o kterých málokdo ví,“ vysvětlila Jaroslava Panušková, která prohlídky připravuje.

Anketa

Existuje v České republice rasová či národnostní diskriminace?

11%
89%
hlasovalo: 6928 lidí

Návštěvníci si tak s průvodcem prohlédnou proslulá sgrafita od Mikoláše Alše, která v Plzni zdobí řadu domů v širším centru města. Během prohlídky se zaměří také na domovní znamení a další výzdobu nejen na fasádách. Dozvědí se, kde se v Plzni nachází domy U Božího oka, Černého orla, Zlatého růžence, Bílého jednorožce nebo Dvou klíčů.

Druhá novinka návštěvníky provede židovskou Plzní. Její součástí bude návštěva Staré synagogy a Loosova interiéru na Klatovské 12. Účastníci se seznámí s osudy židovských obyvatel Plzně i významnou rolí, kterou místní židovská komunita hrála při rozvoji města.

„Kromě nových okruhů se zejména děti mohou těšit na prohlídky plné plzeňských bájí a pověstí. Letos je tajemnými příběhy provede víla Plzeňka. Dozvědí se nejen, jak se do městského znaku dostal velbloud, ale třeba i proč katedrálu postavili čerti a ne zedníci nebo kde se po Plzni potuluje bezhlavý rytíř. Na dětské účastníky, kterým se podaří během prohlídky úspěšně vyplnit kvíz, čeká malá odměna,“ doplnila Jaroslava Panušková.

Vstupenky na všechny prohlídky je možné zakoupit online prostřednictvím Plzeňské vstupenky či osobně v Turistickém informačním centru vedle radnice od 1. června. Termíny jsou plánované na celé léto (od poloviny června do začátku září). Sraz účastníků je vždy před infocentrem.

Více informací ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

19:06 Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

Autobusy MHD v Mladé Boleslavi budou v blízké budoucnosti také napojeny na řídicí dopravní systémy. …