Plzeň není jen pivní, ale už i filmová

18.01.2020 8:38

Město Plzeň a celý plzeňský region jsou pro tuzemské i zahraniční filmaře čím dál atraktivnější. V první polovině loňského roku se zde natáčelo jednadvacet snímků.

Plzeň není jen pivní, ale už i filmová
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Regionální Filmové Kanceláři Plzeňského kraje, která vznikla v roce 2018, se daří propagovat město Plzeň a Plzeňský kraj jako atraktivní místo pro natáčení celovečerních snímků, dokumentů i pohádek. V první polovině roku 2019 se zde natáčelo jedenáct tuzemských a pět zahraničních filmů – tři seriály, dvě minisérie, dva dokumenty a devět celovečerních snímků. Ke konci listopadu se tento počet navýšil na jednadvacet.

Největší pozornost občanů Plzně si vysloužilo natáčení úvodní znělky StarDance X v centru města. „Ačkoli filmaři hledali vhodné místo pro natáčení v Praze, Liberci a dalších českých městech, nejvíce je oslovila Plzeň. Skutečně velkou výhodou Plzně je její dopravní dostupnost, dále však také´ cena. I kdyžˇ se cela´ produkce přesune do Plzněˇ a osmdesátičlenný štáb se zde na několik dní ubytuje, je natáčení stále levnější, než v Praze,“ upřesňuje Radka Šámalová z filmové kanceláře.

Na konci listopadu v Plzni natáčel i Patrik Hartl svoji knižní prvotinu Prvok, Šampon, Tečka a Karel. V rámci natáčení se v KD Šeříkovka uskutečnil koncert, kaskadérské scény s Davidem Švehlíkem byly k vidění na Borských polích a například klub Pantheon se změnil na gay klub. V plzeňském regionu se pak točila také pohádka Mazel a tajemství lesa s naprosto unikátními vizuálními efekty malých postaviček z větviček, trávy a listí. V jednání je natáčení snímku Il Boemo o Josefu Myslivečkovi v hlavní roli s Vojtou Dykem.

Filmová kancelář v letošním roce spojila síly s městskou organizací Plzeň-TURISMUS. Cílem spolupráce je podpora tzv. filmové turistiky. „Aktuálně s organizací jednáme o zařazení tématu využití industriálních prostor ve filmovém průmyslu do programu festivalu Industry Open a rádi bychom také rozvinuli koncept jakýchsi turistických filmových tras pro širokou veřejnost”, doplňuje Radka Šámalová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

10:28 Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

Zasportovat si, poměřit síly se svými vrstevníky, zabavit se – a možná i vyhrát. To všechno má přiné…