Plzeň připomene sté výročí narození svého rodáka Miroslava Horníčka

18.08.2018 8:36

Před sto lety, 10. listopadu 1918, se v Plzni narodil prozaik, dramatik, herec, režisér, fotograf, glosátor, divadelní teoretik a tvůrce uměleckých koláží Miroslav Horníček. Výročí narození tohoto významného rodáka si Plzeň připomene na podzim 2018 mnoha akcemi, které jsou součástí projektu Kde domov můj, připomínající sté výročí Československého státu.

Plzeň připomene sté výročí narození svého rodáka Miroslava Horníčka
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

„Miroslav Horníček patří bezesporu mezi nejvýraznější osobnosti české kultury minulého století. V Plzni se narodil, vystudoval, pracoval zde krátce ve Škodovce a poté jako úředník Městské nemocnice v Plzni. I své první herecké angažmá získal ve svém rodném městě – v Městském divadle. Z Plzně se odstěhoval v roce 1945. Nikdy ovšem na Plzeň nezapomněl a vždy se hrdě hlásil ke svému rodnému městu,“ připomněl Horníčkův osud první náměstek primátora Martin Baxa a dodal: „Jak Miroslav Horníček nikdy nezapomněl na naše město, tak Plzeň nikdy nezapomene na svého jedinečného rodáka.“

Sté výročí narození Miroslava Horníčka si Plzeň připomene mnoha akcemi. Odbor kultury plzeňského magistrátu chystá na září Literární procházky po stopách Miroslava Horníčka a na listopad výstavu, která provede zájemce životem a tvorbou tohoto umělce s názvem Tak už jsem zase doma, Plzeňáci! Ta bude k vidění od 2. do 23. listopadu v mázhauzu radnice na náměstí Republiky. V rámci vernisáže výstavy dne 5. listopadu bude poprvé představena publikace Miroslav Horníček a Plzeň z edice Významné plzeňské kulturní osobnosti.

Knihovna města Plzně připravila celoroční sérii osmi pořadů Hovory o H s anketou o nejoblíbenější knihu Miroslava Horníčka. Na listopad připravuje výstavu Miroslav Horníček – biblioskicář ve foyer Polanovy síně.

Připomenutí narození Miroslava Horníčka chystá i Divadlo Josefa Kajetána Tyla, které v den jeho stých narozenin po něm pojmenuje foyer Malé scény Nového divadla a odhalí jeho bustu. Ve Velkém divadle se poté odehraje vzpomínkový Galavečer k poctě Miroslava Horníčka v režii Antonína Procházky. Vystoupí na něm například Pavel Pavlovský, Monika Švábová, Petr Kostka či Carmen Mayerová.

V roce 1918 se v Plzni narodily tři významné osobnosti

Den před výročím narození tohoto umělce se v Zahradě Miroslava Horníčka za Úřadem městského obvodu Plzeň 3 uskuteční vzpomínkové setkání u busty, která od roku 2004 dominuje tomuto parku. Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje chystá na září Literární festival věnovaný Miroslavu Horníčkovi, kabaretní Divadlo Pluto pozve zájemce v listopadu na divadelní festival A co divadlo, pane Horníčku?

Životním mottem Miroslava Horníčka bylo: Moudrost nepřichází vždy s věkem. Někdy věk přichází sám nebo Humor je jedním z největších pokladů na světě.

V roce 1918 se v Plzni narodily tři významné osobnosti – kreslíř a ilustrátor Bohumil Bimba Konečný, fotograf Vilém Heckel a Miroslav Horníček. „Tyto osobnosti spojuje nejen místo a rok narození, kterým byla Plzeň roku 1918, ale všichni tři zanechali významnou stopu v dějinách československého státu,“ doplnil Martin Baxa. V rámci celoročního projektu Kde domov můj se mnoha akcemi přiblíží osudy těchto mužů. Výběr ze všech tří výstav uvidí poprvé zájemci v pražské Valdštejnské zahradě při Dni Plzně v Senátu v neděli 1. září.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Stavební práce zkrátí školní rok ve dvou ašských mateřinkách

13:37 Aš: Stavební práce zkrátí školní rok ve dvou ašských mateřinkách

Jednou z letošních investic do školských zařízení v Aši budou stavební úpravy hygienických zařízení …