Plzeň rozšířila chytrý systém, zavlažující městské parky

29.08.2022 10:55 | Tisková zpráva

Plzeň, podobně jako další česká města, řeší velmi aktuální téma – optimalizaci množství vody, potřebné k závlaze veřejných prostranství v souvislosti s delšími obdobími sucha, nárazovými úhrny srážek a klimatickou změnou.

Plzeň rozšířila chytrý systém, zavlažující městské parky
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

I z uvedeného důvodu navázala již v minulém roce spolupráci s firmou PlantControl s.r.o., kdy byla jedna smart řídící jednotka nainstalována v rámci testovacího projektu na stávající systém automatické závlahy v Borském parku.

Anketa

Hlasoval/a byste jako poslanec/poslankyně pro vyslovení nedůvěry vládě?

98%
1%
hlasovalo: 38963 lidí

Jedná se o smart technologii internetu věcí kombinující hardware (tedy řídící jednotky) a software (internetovou závlahovou platformu). Systém je schopen na dálku řídit a upravovat nastavení závlahového systému, zapínat a vypínat ventily, upravovat množství vody na základě informací o předpovědi počasí a ze senzorů měřící teplotu, vlhkost půdy, množství srážek a podobně. Správce závlahového systému může vše na dálku kontrolovat, případně korigovat a upravovat.

Město s firmou nadále spolupracuje, neboť zkušební provoz smart technologie z Borského parku přinesl pozitivní výsledky. „Chytrou závlahu jsme se rozhodli použít i v další lokalitě, kde je pro zálivku využívána pitná voda z řadu, aby došlo k jejímu šetření a hospodárnému využívání. Konkrétně bylo v červenci instalováno deset chytrých řídících jednotek ve Smetanových a Kopeckého sadech, v sadech Pětatřicátníků a sadech 5. května,“ uvedla Lucie Davídková, vedoucí oddělení městského zeleně magistrátního odboru životního prostředí.

Město Plzeň v letošním roce zaplatilo za tyto smart technologie celkem 100 tisíc korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Příběhy našich sousedů ve Vsetíně

16:31 Vsetín: Příběhy našich sousedů ve Vsetíně

Příběhy našich sousedů je vzdělávací projekt neziskové organizace Post Bellum pro žáky osmých a devá…