Plzeň uctila památku letce Jana Prokopa

20.11.2021 11:38 | Tisková zpráva

Generálmajor Jan Prokop se narodil v Plzni 19. listopadu 1911. Město Plzeň si 110. výročí jeho narození připomnělo položením květin na jeho čestný hrob na hřbitově v Bolevci.

Plzeň uctila památku letce Jana Prokopa
Foto: Libor Sváček, archiv MCU.cz
Popisek: Plzeň

Jan Prokop sloužil jako mechanik, resp. letecký zbrojíř v československé armádě. Po německé okupaci Československa utekl přes Polsko do Francie, kde byl přijat do cizinecké legie, ale 11. září 1939 byl přemístěn do Francouzského letectva. Po kapitulaci Francie sloužil v Anglii u 312. perutě RAF. V červnu 1944 se účastnil invaze do Francie a bojů v Belgii.

V srpnu 1945 se vrátil do Prahy. Na podzim roku 1948 byl zatčen pro přípravu útěku za hranice a odsouzen na 7 let vězení. V dubnu roku 1950 byl režimem zinscenován monstr proces na Borech, v němž byl odsouzen k trestu smrti – později byl rozsudek změněn na 20 let vězení. Poté byl 17 let vězněn.

Částečně rehabilitován byl v roce 1968 a pak v roce 1990. V roce 1996 byl povýšen na generálmajora ve výslužbě. Byl mu udělen titul Čestného občana města Plzně.

Jan Prokop zemřel v Plzni 18. září 2004.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Den Země - v hlavní roli žabák i aprílové počasí

16:14 Jihlava: Den Země - v hlavní roli žabák i aprílové počasí

Jihlava oslavila Den Země. I přes nepříliš hezké počasí přišly na Masarykovo náměstí stovky návštěvn…