Plzeň uctila památku odvlečených Židů

19.01.2018 18:15

ápadočeská metropole uctila památku plzeňských Židů, kteří byli v lednu 1942 odvezeni do koncentračního tábora v Terezíně. Tragickou událost, od níž letos uplynulo 76 let, připomíná pamětní deska na budově sokolovny ve Štruncových sadech. Zástupci města k ní umístili ve čtvrtek 18. ledna květinový věnec.

Plzeň uctila památku odvlečených Židů
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Právě v budově sokolovny byli několik dnů před nástupem do transportu internováni Židé z Plzně a okolí. V určené dny odjezdu 18., 22. a 26. ledna je odsud odváděly strážné oddíly německé okupační armády, spolu s plzeňskými Židy odjelo dalších 540 lidí z okolí.

Plzeňské transporty byly mezi ostatními z měst na území protektorátu jedny z prvních. Z více než dvou tisíc lidí deportovaných v roce 1942 do Terezína se jich konce války dožilo jen něco málo přes dvě stě, do svého rodného místa se jich vrátila přibližně polovina.

V neděli 21. ledna se židé a křesťané setkají ve Velké synagoze od 14:00, aby si transporty smrti připomněli. Za město se slavnostního setkání zúčastní první náměstek primátora Martin Baxa a náměstek primátora Petr Náhlík. Promluví na něm místopředseda Federace židovských obcí Jiří Daníček a plzeňský biskup Tomáš Holub. Na shromáždění má dorazit rovněž vrchní zemský rabín Efraim Karol Sidon.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Začíná stavba nového autobusového nádraží a komunikací v přednádraží

10:28 Vsetín: Začíná stavba nového autobusového nádraží a komunikací v přednádraží

V pátek 3. května se slavnostně otevře nové vlakové nádraží včetně budovy dopravního terminálu. Zatí…