Plzeň už se také pyšní Lavičkou Václava Havla

02.11.2014 9:29 | Zprávy

„Tato lavička se může stát pomyslnou řeckou Agorou, místem, kde se soukromé přetavuje ve veřejné, místem, kde si ujasňujeme, kdo jsme, co chceme a kam chceme jít, ale i místem, kde si můžeme jenom odpočinout či se setkat s druhým člověkem. Kéž se tu lidé v tom již uvedeném smyslu dohadují či přou, myslím, že Václav Havel by byl rád!,“ uvedl primátor Martin Baxa před odhalením Lavičky Václava Havla v Šafaříkových sadech, kam posléze usedl s autorem Bořkem Šípkem.

Plzeň už se také pyšní Lavičkou Václava Havla
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Projekt pamětního místa, které tvoří dvě křesla spojená kulatým stolem, jehož středem prorůstá strom, inicioval velvyslanec České republiky v USA Petr Gandalovič. „On si to vymyslel náš velvyslanec v USA Petr Gandalovič, že by bylo hezké, aby se Václav Havel připomenul na různých místech v Americe, většinou na území univerzity, kde by před knihovnou měla být vysazena lípa a pod ní lavička,“ potvrdil autor lavičky Bořek Šípek. „Zeptal se mě, jestli bych byl ochoten tu lavičku navrhnout a to jsem přirozeně byl, s radostí. Přemýšlel jsem o tom, když si dva lidé sednou na lavičku, tak koukají paralelně někam do dálky a mezi nimi už se tak moc neodehrává. Když si člověk nevidí do očí, tak to není ono. Lavičku jsem v podstatě rozříznul a z ní vznikly dvě židle, mezi kterými je stoleček. Ten je tam díky krásné vzpomínce na Havla. Když jsme se spolu na zahradě bavili na dvou židlích proti sobě a popíjeli víno a zároveň chtěli gestikulovat, tak jsme víno rozlili. Proto tedy ten stoleček, aby se skleničky daly odložit,“ vysvětlil Šípek.

V současné době stojí Havlovy lavičky na šesti místech: ve Washingtonu, Dublinu, Barceloně, Portlandu, Praze a v Českých Budějovicích. V hlavním městě Spojených států byla odhalena jako první na světě 3. října 2013. Slavnostního aktu v kampusu Georgetown University přihlížela Madeleine Albrightová nebo katolický kněz a teolog Tomáš Halík.

Bývalý prezident Václav Havel, který strávil dlouhé měsíce v 70. i 80. letech ve věznici na Borech, získal krátce po revoluci v Plzni čestné občanství, nejvyšší ocenění, které město uděluje. Stalo se tak 6. května 1990 v rámci oslav osvobození města americkou armádou. Do Plzně tehdy přijel s americkou velvyslankyní Shirley Temple Blackovou, aby zde položil základní kámen pomníku osvoboditelům města.

Přijížděl sem často jako divadelník. Opakovaně navštívil festival Divadlo, členem jehož čestného předsednictva byl. Naposledy přijel v roce 2009, kdy Jihočeské divadlo z Českých Budějovic uvádělo na festivalu jeho hru Odcházení. Ta byla i v repertoáru plzeňského Divadla Josefa Kajetána Tyla. Její uvedení v roce 2008 bylo čtvrté v zemi a Václav Havel k němu natočil scénické poznámky, které zaznívaly při představení.

V roce 2009 převzal Václav Havel v Plzni Cenu 1. června. „Nejsem dobrodruh, nejsem člověk s dobrodružnými sklony, a přesto jsem měl velmi dobrodružný život. Pravděpodobně proto, že tomu chtěly dějiny, a nikoliv proto, že jsem to chtěl já. Uvedu jenom jeden paradox. Já jsem určitou část svého života prožil zde v Plzni na Borech za to, že jsem se zasazoval za lidská práva. A nyní za totéž zde dostávám cenu,“ prohlásil tehdy.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: plzen.eu

porodnost

Paní Schillerová, nemyslíte, že alfou a omegou zvýšení porodnosti je kromě toho, co píšete hlavně zvýšení životní úrovně občanů ČR a zvýšení mezd? A jestli si to myslíte, máte i plán, jak toho docílit? A co jste proto udělali dosud - třeba za období, kdy jste byli ve vládě a třeba vy sama jste byla ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Festival Inovujeme Plzeň představil moderní technologie v medicíně a lékařství

19:27 Plzeň: Festival Inovujeme Plzeň představil moderní technologie v medicíně a lékařství

Roboti a drony všech druhů a velikostí, umělá inteligence, elektromobilita, virtuální realita i ta s…