Plzeň v roce 2023 nezvýší cenu vodného a stočného

23.12.2022 20:13 | Tisková zpráva

Rada města Plzně schválila cenu vodného a stočného pro rok 2023. Definitivně tak potvrdila, že Plzeňanům se příští rok ceny zvedat nebudou.

Plzeň v roce 2023 nezvýší cenu vodného a stočného
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Za vodné v roce 2023 odběratelé v Plzni zaplatí 57,52 Kč za m3 bez DPH, za stočné to bude 35,63 Kč/m3 bez DPH, respektive 63,27 Kč s DPH a 39,19 Kč s DPH. Celkem tedy vodné a stočné činí 102,46 Kč s DPH, přičemž DPH je ve výši deset procent.

Anketa

Odradil vás pořad s Babišem a dětmi od volby lídra ANO?

4%
82%
hlasovalo: 45030 lidí

„Jsem rád, že můžeme vodné a stočné zařadit mezi služby, které Plzeňanům nezdražujeme. Cenu pro rok 2023 se v tomto případě podařilo zachovat díky snížení nájmu, které VODÁRNA Plzeň platí městu Plzeň za vodárenskou infrastrukturu,“ uvedl primátor Roman Zarzycký.

Vzhledem k čerpání dotací v minulých letech ale bylo nutné získat kladné vyjádření od Státního fondu životního prostředí s navrženou výší nájmu pro rok 2023, aniž by byly porušeny dotační podmínky. Souhlas město získalo. Rada města tak snížila nájem vodárně za infrastrukturu o více než 50 milionů korun, čímž se podaří udržet cenu vodného a stočného na stejné výši, jako je v roce 2022.

Kalkulace vodného a stočného je složitá a promítají se do ní vysoké ceny energií, výše nájemného za vodárenskou infrastrukturu, ceny za materiál, provozní náklady, opravy a podobně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

20:27 Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

Neřešte úřední hodiny a neztrácejte čas u přepážky. Mějte místní poplatky jednoduše pod kontrolou a …