Plzeňská madona opustila po 76 letech katedrálu sv. Bartoloměje

02.05.2021 8:38

Poprvé od roku 1945 opustila Plzeňská madona katedrálu sv. Bartoloměje. Na několik týdnů se přestěhovala do Masných krámů, jež jsou výstavní síní Západočeské galerie v Plzni. Tam ji bude moci veřejnost vidět od 20. do 29. května. Pak se vrátí tam, kam patří, na hlavní oltář katedrály sv. Bartoloměje.

Plzeňská madona opustila po 76 letech katedrálu sv. Bartoloměje
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

V Masných krámech bude Plzeňská madona k vidění v rámci výstavy Nad Slunce krásnější. Plzeňská madona a krásný sloh. „Nebude však jen jedním z vystavených exponátů. Bude oddělena, aby u ní bylo místo pro modlitby. Vždyť historie Plzeňské madony je spojena s tím, že byla místem úcty, kam Plzeňané chodili, aby se modlili v bolestech i radostech. A tuto funkci, která dotváří její krásu, bude mít také na výstavě v Masných krámech,“ uvedl biskup plzeňský Tomáš Holub.

Podle autora výstavy Petra Jindry, kurátora Západočeské galerie v Plzni, jde o naprosto mimořádné dílo. V českých zemích mezi artefakty obdobné kvality, jež mají původ v pražské parléřovské dílně, patří např. Madona štemberská či Madona třeboňská. Výstava Nad Slunce krásnější. Plzeňská madona a krásný sloh bude veřejnosti přístupná od 4. května do 6. června. Madona bude k vidění od 20. do 29. května.

madona

Plzeňská madona (foto H. Josefová)

Plzeňská madona, datovaná mezi léta 1380–1384, je vytvořena z pražské opuky, vysoká je 125,5 centimetrů, váží 127 kilogramů. Za druhé světové války byla Plzeňská madona ukryta v Plasích.

Plzeňská madona byla v uplynulých letech restaurována přímo v katedrále sv. Bartoloměje. Ta byla od června roku 2018 uzavřena veřejnosti, protože její interiér procházel náročnou rekonstrukcí. Katedrála bude slavnostně otevřena 2. června.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hustopeče: Stavební úřady s obavami vyhlíží nový zákon

16:31 Hustopeče: Stavební úřady s obavami vyhlíží nový zákon

S nervozitou a obavami vyhlíží pracovníci stavebních úřadů letošní 1. červenec. Právě tento den vsto…