Plzeňští vědci vyvinuli program, který vrací lidem hlas

23.01.2021 11:47

Počítačový program, který vrací lidem jejich hlas, vyvinuli vědci z výzkumného centra NTIS Fakulty aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni se softwarovými firmami CertiCon a SpeechTech a s Klinikou ORL a chirurgie hlavy a krku 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice v Motole.

Plzeňští vědci vyvinuli program, který vrací lidem hlas
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Pacienti, kterým lékaři indikují zákrok, při němž jim musí být odejmuty hlasivky, tak díky systému o svůj hlas nepřijdou. To se stává například některým onkologickým pacientům a ti pak v důsledku takové operace přicházejí o hlas. Nedávno ukončený čtyřletý projekt konzervace hlasu, jehož hlavním řešitelem je Jindřich Matoušek z Fakulty aplikovaných věd Západočeské univerzity (ZČU), podpořila Technologická agentura ČR.

„Aplikace vyvinutá výše uvedeným mezioborovým řešitelským týmem umožní jednoduchým způsobem ještě před zákrokem hlas nahrát a uložit. Následně lze z takto uložených nahrávek automaticky rekonstruovat hlas pacienta pomocí personalizovaného řečového syntetizéru,“ uvedl Petr Konvalinka, předseda Technologické agentury České republiky, která tento projekt podpořila částkou téměř dvanácti milionů korun.

Jak nahrávání hlasu probíhá, přiblížil Jindřich Matoušek: „Člověk se posadí v pohodlí svého domova k počítači, přihlásí se na náš portál a tam se mu zobrazují věty, které jsme vybrali tak, abychom podchytili co nejvíce důležitých prvků jazyka. Minimálně by měl nahrát celkem alespoň 500 vět. Samozřejmě čím více, tím lepší je výsledek.“ Tím se automaticky hlas pacienta zakonzervuje a vznikne datový soubor, který potom může používat díky aplikaci na běžném počítači, mobilu nebo na tabletu a pomocí této aplikace komunikovat. To znamená, že bude do zařízení psát text a program ho jeho vlastním hlasem přečte.

Plzeňští specialisté spolupracovali na projektu s týmem předního odborníka v oblasti ORL profesora Jana Betky z Kliniky ORL a chirurgie hlavy a krku 1. LF UK a FN v Motole. Tato spolupráce otevřela nové výzkumné možnosti v uplatnění řečových technologií pro lidi s poškozením hlasu. Dalšími účastníky projektu byly softwarové firmy CertiCon a SpeechTech. Spolupráce s nimi umožní plzeňským výzkumníkům efektivně transferovat know-how z oblasti řečového výzkumu do cílových produktů a průmyslové a zdravotnické praxe.

Za vedení projektu automatické konzervace a rekonstrukce hlasu získal Jindřich Matoušek v roce 2020 Cenu města Plzně.

Více informací najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

10:28 Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

Zasportovat si, poměřit síly se svými vrstevníky, zabavit se – a možná i vyhrát. To všechno má přiné…