Polička: Hrad Svojanov získal ocenění

10.06.2019 8:36

Hrad Svojanov již třetí sezónu nabízí speciální prohlídky pro zdravotně znevýhodněné návštěvníky. Letos díky tomu obdržel cenu Adolfa Heyduka pro památku nejvíce přátelskou zdravotně znevýhodněným za rok 2018.

Polička: Hrad Svojanov získal ocenění
Foto: wikipedia
Popisek: Polička.

První místo hrad města Poličky obsadil v kategorii Ostatní památky. Cenu převzal na semináři Památky pro každého v Liberci místostarosta města Poličky Pavel Štefka a kastelán hradu Svojanov Miloš Dempír z rukou senátora Miroslava Nenutila a odborné lektorky mezinárodního vzdělávacího projektu Hugo na cestách Hany Talli Hlubučkové. „Hrad Svojanov ocenění získal za kompletní zpřístupnění objektu osobám se zdravotním znevýhodněním,“ uvedl kastelán Miloš Dempír.

Tělesně postiženým osobám je k dispozici schodolez. S jeho pomocí mohou zdolat hlavní schodiště v paláci hradu a bez problému si tak prohlédnout hlavní prohlídkovou trasu. Exteriéry hradu jsou bezbariérové částečně. Pro vozíčkáře je možný vstup na dolní i horní nádvoří i do gotické zahrady. Hrad disponuje bezbariérovou restaurací i toaletou. Pro nevidomé je připraven speciální okruh, kde návštěvníci jsou vedeni akustickým informačním systémem a pomocí bronzových haptických modelů si mohou získat představu o velikosti, tvaru a zvláštnostech jak celého hradu, tak i jednotlivých částí. další pomůckou jsou informační nápisy v Braillově písmu. Návštěvníkům s poruchami sluchu jsou k dispozici tablety s nahrávkami ve znakové řeči. „To, co se podařilo vybudovat na Svojanově, se nepovedlo na žádné jiné památce u nás. Svojanov je pro zdravotně znevýhodněné unikátem,“ řekl nevidomý Lukáš Treml ve svém proslovu na semináři. Přitom právě on se osobně podílel na přípravě trasy pro nevidomé. Pomůcky pro zdravotně znevýhodněné každý rok požijí stovky návštěvníků. „Přitom máme radost za každého jednoho, kterému touto formou můžeme hrad prezentovat,“ řekl Miloš Dempír.

Cenu Adolfa Hejduka vyhlašuje projekt Hugo na cestách ve spolupráci s partnerskými organizacemi, nominace i hlasování probíhá na internetových stránkách mezinárodního vzdělávacího projektu Hugo na cestách   a trvalou záštitu nad  cenou převzala Stálá komise Senátu pro rozvoj venkova. Soutěž je vyhlašována již od roku 2015. „Cena je významná i tím, že lidé mohou sami nominovat jednotlivé objekty a následně jen na základě jejich hlasování se rozhodne o závěrečném pořadí. Soutěž není ovlivňována žádnou politickou organizací ani jinou institucí,“ uvedla Hana Talli Hlubučková, autorka a koordinátorka projektu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

22:28 Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

Město Zlín se může pyšnit úspěšnou sezónou bikesharingu v roce 2023, jak naznačují nově zveřejněná d…