Polička: Martinů fest slavnostně zahájen

08.05.2019 21:10

22. ročník hudebního festivalu Martinů fest byl zahájen v neděli 5. 5. 2019. V roce, kdy si připomínáme 60 let od úmrtí Bohuslava Martinů, mělo zahájení festivalu neobyčejně slavnostní ráz, a to díky předání čestného občanství města Poličky profesoru Jaroslavu Mihulemu.

Polička: Martinů fest slavnostně zahájen
Foto: wikipedia
Popisek: Polička.

Jaroslav Mihule patří k předním českým odborníkům specializujícím se téměř výlučně na život a dílo Bohuslava Martinů. Skladateli zasvětil celý život a na svém kontě má přes jedenáct knižních publikací věnovaných Martinů a další dvacítku odborných studií, které se zaobírají buď přímo tímto skladatelem, nebo příbuznými tématy. Symbolický klíč od domova a bran města Poličky předal panu profesorovi starosta města Jaroslav Martinů.

„Přijímám občanství  města Poličky s pokorou a jen si v duchu připomínám své první cesty do Poličky, mířící v padesátých letech k paní Marii Martinů, skladatelově sestře, a k její přítelkyni a opatrovnici, paní Marušce Pražanové, které  za mého přihlížení na singrovce obšívaly jednotlivé dopisy skladatele  do průsvitného pouzdra na ochranu před nekulturními muzikology. Loučil jsem se s Bohuslavem Martinů při jeho odchodu v srpnu 1959 u rozhlasového mikrofonu na Vinohradech a hlas se mi třásl dojetím. Teď tedy přichází tečka za tímto osobním příběhem. Děkuji za vše moc, nemusím snad psát, jak Poličku miluji a jak jsem během posledních sedmdesáti let (!) do ní vrostl,“ komentuje profesor Mihule. Symbolicky je mezi těmi, kteří získali občanství města Poličky i Bohuslav Martinů a jeho žena Charlotte.

První den festivalu patřil tradičně uctění památky skladatele u jeho hrobu na hřbitově svatého Michaela. Poté následovala vernisáž obrazů paní Lýdie Edlmanové. Po slavnostním aktu předání občanství profesoru Mihulemu zazněl koncert v podání Janáčkovy filharmonie Ostrava. Na programu nechybělo tradičně dílo Bohuslava Martinů, zaplněný sál Tylova domu si vyslechl Symfonii č. 6 (Symfonické fantasie).

Martinů fest pokračuje dál, nejbližším koncertem je nedělní vystoupení Jiřího Vodičky a Martina Kasíka, na programu je L. van Beethoven: Sonáta A dur op. 47 „Kreutzersonate“ a  B. Martinů: Sonáta č. 3. Podrobný program ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

22:28 Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

Město Zlín se může pyšnit úspěšnou sezónou bikesharingu v roce 2023, jak naznačují nově zveřejněná d…