Polička: Obnovy se letos dočkají hradební ochozy a střechy věží

28.06.2015 12:32

V loňském roce dokončilo město Polička rozsáhlou a finančně náročnou obnovu dvou objektů hradeb Na Valech v parku. Jednalo se o sanační práce na staticky narušených úsecích, které z historického hlediska představují velmi cenné objekty. Současně byla nastartována i příprava nového projektu na další roky za účelem získání dotací z Programu regenerace MPR a MPZ od Ministerstva kultury ČR. Pro město je jistě žádoucí v rekonstrukci pokračovat i nadále.

Polička: Obnovy se letos dočkají hradební ochozy a střechy věží
Foto: wikipedia
Popisek: Polička.

V tomto roce realizace projektu zahrnuje obnovu hradebních ochozů a střech věží na úsecích za ulicí Václavskou a podél ulice Na Bídě, což představuje východní a západní část hradebního okruhu. Projekt řeší dožilý, místy havarijní stav koruny ochozů a střech věží (krytí koruny parapetní zdi, výměna dřevěného zábradlí, poškozených šindelových střech věží a další související práce). Uvedená regenerace těchto atraktivních úseků je důležitá pro zpřístupnění této ojedinělé památky návštěvníkům Poličky.

Jako materiál bude využit dřevěný štípaný šindel

V průběhu jarních měsíců byla kompletně vyměněna střecha věže bašty za kostelem sv. Jakuba a v ulici Nová. Krytina střech je vytvořena ze štípaného dřevěného šindele. „Lokální výměny dožilého šindele se dočkají i další střechy bašt na uvedených úsecích hradeb. Práce probíhají i na výměně dožilé břidlice na parapetních zídkách ochozů. Jako materiál bude opět využit dřevěný štípaný šindel, který tak bude korespondovat s krytinou bašt. Výměna nového zábradlí bude realizována na 4 úsecích podél ulice Na Bídě. Stavební úpravy se dotknou samozřejmě i kamenného zdiva a dlažby ochozu v podobě nového spárování narušených ploch,“ komentuje postup prací Ing. Marta Mastná, vedoucí Odboru územního plánování, rozvoje a ŽP na MěÚ Polička.

V letošním roce město Polička investuje do opravy hradeb 2,5 mil. Kč, uvedená částka je včetně získané dotace Ministerstva kultury ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrava: Město hledá zhotovitele expozice tučňáků

22:09 Ostrava: Město hledá zhotovitele expozice tučňáků

Zhotovitele netypické, zato velmi atraktivní stavby hledá město Ostrava. Zoologická zahrada a botani…