Pozvánka GHMP: Autorská prohlídka k výstavě Viktora Koláře Retrospektiva

28.08.2013 12:19

Galerie hlavního města Prahy zve tento čtvrtek (29. srpna) na komentovanou prohlídku výstavy Viktor Kolář / Retrospektiva, která se uskuteční od 17.00 v Domě U Kamenného zvonu. Výstavou provede kurátorka výstavy Pavlína Vogelová a autor fotografií Viktor Kolář. Expozice nabízí ucelený pohled na osobitou fotografickou tvorbu s výlučným a vyhraněným celoživotním ostravsko-kanadským tématem.

Pozvánka GHMP: Autorská prohlídka k výstavě Viktora Koláře Retrospektiva
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pohled na Prahu

Zahrnuje fotografické obrazy od roku 1959 do současnosti, jež tlumočí konkrétnost daného místa a silného časového akcentu vytrženého z toku lidského bytí. Viktor Kolář, fotograf okamžiku nadčasovosti, solitér, nepotřebuje velkolepé události, vyhýbá se atraktivním a drásavým námětům. To podstatné a důležité o stavu krajiny a lidské duše zprostředkovává zobrazením souhry banálních příhod. Jeho fotografie zrcadlí nesmlouvavost, drsnost, ale i osobitost a poetiku ostravské a kanadské krajiny, ve které se Viktor Kolář pohybuje či pohyboval. Přináší subjektivní výpověď o devastaci krajiny i lidské duše.

Koncepce výstavy je rozčleněna do tří základních celků, a to na tvorbu do roku 1968 s ostravským tématem, kanadské období z let 1968–1973 a období po návratu zpět do Ostravy až do současnosti.

Ostrava Viktora Koláře v sobě spojuje směs zvláštních typů lidí všech generací, starousedlíků i lidí, kteří sem přišli za prací. Obrazy zachycují autentickou povahu i poetiku městské svérázné průmyslové krajiny, staré červené dělnické domky, důlní věže a komíny, jež se pro Viktora Koláře staly osobním celoživotním tématem v proměnné času. Fotografické obrazy z 50. a 60. let 20. století jsou obestřeny posunutou realitou ostravského života. Odrážejí stavy Kolářova dospívání, objevování, subjektivního prožívání času a situací, které v životě individualit mohou mít zásadní význam. Porážka Pražského jara v roce 1968, ale i osobní zvědavost na svět „tam venku“ vedly Viktora Koláře k odchodu ze země. Dva roky strávil v torontských fotografických laboratořích firmy BGM Imaging. Přes den zpracovával materiály mnoha zajímavých, důležitých a slavných fotografů, ostatní čas věnoval vlastnímu fotografování. Zásadní obrat v Kolářově vlastní tvorbě přineslo přátelství s kanadským fotografem Michaelem Semakem. Pomohl Viktorovi Kolářovi s realizací komorní výstavy v Torontské knihovně, v části zvané Rosedale a podpořil i jeho grantový projekt v Ontariu. Přes rozbíhající se úspěšnou fotografickou kariéru jak v Kanadě, tak ve Spojených státech se Viktor Kolář definitivně rozhodl k návratu do Ostravy.

=========================================================================================

Viktor Kolář / Retrospektiva

Otevřeno do 29. 9. 2013

Dům U Kamenného zvonu

út – ne 10.00 – 20.00

Vstupné: 120 ,– Kč plné (dospělí) / 60,– Kč snížené (studenti)/ 30,– Kč (senioři)

Kurátorka výstavy: Pavlína Vogelová

 

Derniéra výstavy: ne 29. 9. 2013

16 h Autorská prohlídka s Viktorem Kolářem a Pavlínou Vogelovou

18 h Koncert Petra Wagnera / viola da gamba

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Magistrát hl.m. Prahy

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Pátá Švabinského luneta bude zdobit Muzeum Kroměřížska

22:09 Kroměříž: Pátá Švabinského luneta bude zdobit Muzeum Kroměřížska

Mozaikovou lunetu Maxe Švabinského s názvem Budovatelé Národního divadla budou moci již brzy obdivov…