Prachatice: Orientační závod pro seniory

27.10.2014 7:33

Prachatičtí dobrovolníci připravili pro obyvatele Domova seniorů Mistra Křišťana Orientační závod. Hlavním znakem orientačních závodů je běh, trasa přírodou, stanoviště, orientace.

Prachatice: Orientační závod pro seniory
Foto: old.onlinemodule.eu
Popisek: Prachatice

Snažili jsme se vše připravit tak, aby byl obsah splněn, ale zároveň přizpůsoben možnostem (fyzickým i psychickým) jednotlivých závodníků. Velmi nás potěšilo, že se závodů zúčastnily tři desítky seniorů (nejstaršímu 91 let). Děkujeme za přípravu obyvatel i personálu domova.

Trasa vedla po areálu domova a měla pět stanovišť, na kterých byli právě dobrovolníci. S organizací pomáhaly i dvě studentky VOŠS na praxi. První stanoviště – STŘELBA bylo umístěno na hřišti v zahradě domova a nabídlo hod granátem. Procházka zahradou se stanovištěm - ZAHRADA a plněním další disciplíny – nabídla u nově osazených soch krásné citáty a symboly (Jaro – sv. Florian – láskou hasí oheň i zloby, Léto – sv. Markéta jako symbol statečnosti a čistoty srdce, Podzim – sv. Archanděl Gabriel, posila lásky, zdraví a správné volby, Zima – naděje). Po procházce v Zimní zahradě ve třetím poschodí domova již pak došlo na přiřazování, poznávání a malování rostlin, které rostou, rostly na zahradě.  Stanoviště -  UZLY v kavárně zamotalo hlavu všem. Nejprve šlo o jednoduché uzly, ale pak si několik mužů vzpomnělo na další – dračí smyčku, lodní uzel, … K velmi náročné disciplíně patřilo stanoviště – MAPA, kde na balkónu v druhém poschodí domova došlo k orientaci mapy busolou (sever, jih, východ, západ) a určení bodu (kostela) a vyhledání (mnohdy i za pomoci lupy) v mapě města Prachatice bodů – domova seniorů a radnice. Bylo zajímavé, že řada seniorů s buzolou pracovala, ale špatný zrak jim mnohdy nedovolil přesné určení, ale právě proto zde byly průvodkyně, asistentky. Poslední disciplína na parkovišti před domovem s názvem stanoviště PAMĚŤ přinutila dobře sledovat pohyb „pachatele“ a pak jej popsat na připravené figuře. Došlo i k veselé historce, kdy ti senioři, kteří se nezapojili, ale ze svých bytečků sledovali, co se to děje, zpočátku chtěli volat na sestřičky, že na parkovišti je „individuum“ a chce vykrást auto (byl to náš figurant) a je vlastně dobře, že si senioři chrání své území.

Orientační závod přinesl do domova mezigenerační setkání, radost, zábavu, pohyb a aktivity (dlouho zapomenuté), vzpomínky, vzrušení a to nejen účastníkům, ale i pozorovatelům organizátorům.

Poděkování patří Vladimíru Fidlerovi, Lucii Rabenhauptové, Karlu Hrůzovi, Aleně Benešové, Jiřímu Gabrielovi Kučerovi, Haně Princové, Karlu Rabenhauptovi, Zdeňku Krejsovi, Zdeně Hrůzové, Zdeňce Jančiové a Petře Vodrážkové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: prachatice.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opava: Inline areál má nové ekologické vybavení

7:37 Opava: Inline areál má nové ekologické vybavení

Inline areál v sousedství víceúčelové sportovní haly v Žižkově ulici se probouzí do druhé sezony své…