Prachatice: Sestřičky budou od pondělí pracovat v klasických uniformách i čepcích

06.05.2015 18:47

Od pondělí 11. května budou po celý týden zdravotní sestry v prachatické nemocnici ošetřovat pacienty v modrých šatech, bílé zástěře a dokonce s čepcem, tedy tak, jak je veřejnost pamatuje z dřívějších let. Sestry v Nemocnici Prachatice, a. s., se totiž rozhodly, že sobě i pacientům už druhým rokem zpestří Mezinárodní den sester, který se slaví vždy 12. května. Zahlédnout je bude možné na různých odděleních nemocnice či na ambulancích.

Prachatice: Sestřičky budou od pondělí pracovat v klasických uniformách i čepcích
Foto: cs.wikipedia.org
Popisek: Prachatice, ilustrační foto

V pondělí 11. 5. bude také v nemocnici otevřena „jednodenní poradna“, kde bude možné absolvovat bezplatné vyšetření krevního tlaku, glykémie a moči, příp. EKG. Poradna bude v prostorách lipidové poradny v přízemí za recepcí.

„Podobné akce nám pomáhají zbavit se obav z nemocničního prostředí a poslouží jako potřebná prevence,“ uvedla náměstkyně jihočeského hejtmana Ivana Stráská.

Výroční den narozenin Florence Nightingaleové

Den ošetřovatelství, resp. Mezinárodní den sester se připomíná na celém světě vždy 12. května. Je to výroční den narozenin Florence Nightingale (1820-1910), nejznámější sestry v historii světového ošetřovatelství; právě ona je pokládána za zakladatelku ošetřovatelství. Mezi její hlavní 4 zásady patřily: čistota, dobré a vlídné zacházení, dostatečná výživa a přívětivé slovo. Tyto se na dlouhé období staly mottem i kritériem ošetřovatelské péče. Kladla důraz také na světlo, teplo, čistý vzduch, čistotu a klid. Původně pracovala v nemocnici jako dobrovolnice. Organizovala však také ošetřování britských vojáků a zejména při této činnosti si získala respekt a uznání i lékařů – v lazaretech uvedla do provozu prádelnu, kuchyni, hygienická zařízení. Dodržováním stanovených zásad se jí podařilo změnit špatné hygienické podmínky lazaretů a významně snížit úmrtnost (ze 40% na 2%). V roce 1860 založila ošetřovatelskou školu. Byla tou, která stanovila náplň práce sestry, její zodpovědnost a samostatnou roli. Je považována za zakladatelku moderního ošetřovatelství, která se zasloužila o rozvoj a zlepšení zdravotní péče v 19. a 20. století po celém světě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

Euro je cestou k vyšší prosperitě a stabilitě naší ekonomiky

To tvrdíte vy. Pokud ale vím, třeba v Řecku měli Euro a dostali se do velkých finančních problémů, které pak řešili ostatní státy, takže kdyby byla vaše teze správná, jak to že se Řecko dostalo do takových dluhů a hrozil krach jejich ekonomiky?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jičín: Cesta Valdštejnských architektů je dokončena a čeká na své návštěvníky

13:05 Jičín: Cesta Valdštejnských architektů je dokončena a čeká na své návštěvníky

V období od října 2018 do října 2023 probíhala realizace projektu Cesta Valdštejnských architektů. M…