Prachatice mají další opravený křížek

23.09.2022 15:03 | Tisková zpráva

Při výjezdu z města na Kahov, Podolí a dále Oseky nechalo město Prachatice prostřednictvím restaurátora MgA. Vojtěcha Macha – Žižky opravit další litinový kříž s plastikou Ježíše Krista a kamenným podstavcem.

Prachatice mají další opravený křížek
Foto: cs.wikipedia.org
Popisek: Prachatice, ilustrační foto

Křížek již byl delší dobu v nevyhovujícím stavebně-technickém stavu a potřeboval tak nutnou opravu. Samotná obnova spočívala v celkové opravě kamenného podstavce a velkého litinového kříže s plastikou Ježíše Krista. 

Anketa

Jak budete volit v komunálních volbách?

hlasovalo: 11074 lidí
Křížek byl navíc nově doplněn destičkou s nápisem Chvála Kristu. Nápisové části, samotná plastika a další dílčí detaily byly nově pozlaceny plátkovým zlatem. Velký litinový kříž byl ošetřen, kdy původní barva byla okartáčována a posléze odstraněna od předchozích nátěrů. Následně byl kříž natřen základovou barvou a poté kovářskou barvou s grafitem. Samotný kamenný podstavec byl v terénu narovnán  a  očištěn od mechů, lišejníků, barev a dalších nečistot. Na závěr bylo celé dílo barevně sjednoceno, datace na soklové byla zlatě zvýrazněna a proti případné degradaci způsobované vlhkostí do kamenného materiálu byl aplikován hydrofobizační nátěr.

Jednalo se tedy o šetrnou obnovu drobné sakrální památky s cílem obnovení jejího původního vzhledu. Samotná realizace vyšla na 41 170,- Kč, přičemž byla podpořena neinvestiční dotací Jihočeského kraje ve výši 25 000,- Kč a to z dotačního programu Kulturní dědictví, v tomto případě zaměřeného na drobnou sakrální architekturu v krajině.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

20:27 Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

Neřešte úřední hodiny a neztrácejte čas u přepážky. Mějte místní poplatky jednoduše pod kontrolou a …