Prachatice mají novou naučnou stezku

17.08.2022 10:41 | Tisková zpráva

V pondělí byla slavnostně otevřena nová naučná stezka - Utajená obrana Prachatic, první svého druhu na Šumavě.

Prachatice mají novou naučnou stezku
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Na Velkém náměstí

Unikátní stezka je dlouhá přibližně 4,5 km, vede z Libínského Sedla směrem na Perlovice a Záblatí ke čtyřem objektům lehkého opevnění, takzvaným řopíkům. 

Anketa

Půjdete volit do Senátu?

hlasovalo: 14906 lidí
Při slavnostním otevření ocenil starosta města Martin Malý dlouholeté snahy všech, kteří se o zpřístupnění stezky zasloužili. Místostarosta Jan Klimeš seznámil přítomné s historickými souvislostmi a vyzdvihl hlavně nasazení tehdejších místních obyvatel o obranu země. Autor libreta k naučné stezce Jan Lakosil, přední odborník na předválečné opevnění, představil systém opevnění na Prachaticku, jeho vznik a vývoj po válce. Na osmi velkých a čtyřech malých cedulích jsou pro zpestření i zajímavé úkoly, které by měly zvládnout děti 2. stupně ZŠ, a dobové fotografie.

Na Libínském Sedle se v rámci otevření stezky uskutečnila autogramiáda pana Lakosila, který ochotně podepsal zájemcům své knihy a pak už se početná skupina vydala po naučné stezce k řopíkům. Při komentované prohlídce se návštěvníci dozvěděli i takové zajímavosti jako ceny bunkrů, platy zedníků, kteří na nich pracovali. Všichni ocenili i ukázky dobových uniforem četnictva, které předvedl a okomentoval pan Jiří Fanta.

Náklady na stezku byly hrazeny z rozpočtu města, zatím je vyčerpáno 155 tisíc korun. V příštím roce počítáme s vydáním publikace věnované obraně Prachatic, u řopíků s obnovou nátěru a ve spolupráci s dobrovolníky i s jejich postupným vybavováním. Zájemci určitě přivítají i plánované ukázky obrany řopíků proti agresorům.

Z Programu rozvoje venkova jsme požádali o dotaci, žádost byla bohužel letos neúspěšná.

Všechny zájemce zveme k návštěvě nové naučné stezky, která určitě nezklame ani velké nadšence a fanoušky historie.

K naučné stezce vydalo město Prachatice propagační materiál v podobě letáku, ve které najdete bližší informace o nové stezce. Leták je k dispozici v Infocentru Prachatice na Velkém náměstí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…