Praha 11: Čtvrt miliardy investic, skoro 200 nových stromů i otevřená správa

27.02.2020 10:51

V únoru uběhl právě rok od zvolení stávající rady MČ Praha 11, složené ze zástupců České pirátské strany, hnutí ANO, ODS a TOP 09 - STAN. Své působení ve vedení městské části zhodnotili radní v rámci setkání s novináři na Chodovské tvrzi. Bilance? Přes čtvrt miliardy investované do rozvoje Jižního Města, 200 nových stromů i otevření radnice občanům.

Praha 11: Čtvrt miliardy investic, skoro 200 nových stromů i otevřená správa
Foto: Praha 11
Popisek: Radnice Prahy 11

Nekonečná jednání, diskutování programových průniků, hledání kompromisů… tak vypadala v Praze 11 situace po podzimních komunálních volbách, jejichž patový výsledek na několik měsíců ochromil místní politickou scénu. Nakonec se však podařilo dosáhnout dohody, a tak 19. února loňského roku získala jako poslední z metropole nové vedení i jedenáctá městská část. Výsledky své roční práce dnes devítičlenná rada složená ze zástupců České pirátské strany, hnutí ANO, ODS a TOP 09 – STAN představila v rámci setkání s novináři v historických prostorách Chodovské tvrze.

„Naším prvním úkolem bylo stabilizovat chod městské části, a to včetně personální obsazenosti, kde jsme měli dlouhodobý deficit. Díky tomu jsme se pak v poměrně krátké době mohli pustit do realizace celé řady investičních akcí: rekonstrukcí školských objektů, sportovních i dětských hřišť, oprav infrastruktury, revitalizace vnitrobloků a dalších veřejných prostranství. Na většinu z těchto akcí se nám zároveň podařilo získat dotační prostředky od hlavního města,“ vysvětlil starosta MČ Prahy 11 Jiří Dohnal (Piráti).

Rekonstrukce škol, vnitrobloků, hřišť i infrastruktury za čtvrt miliardy

Do rozvoje Jižního Města tak od nástupu čtyřkoalice na radnici putovalo více než 250 milionů korun. A na co konkrétně? Celkem 111,7 milionů korun bylo investováno do oprav a zvýšení kapacit škol na území Prahy 11, přes 53 milionů putovalo na opravy a rozšíření bytového fondu. „Osobně za největší úspěch považuji zahájení rekonstrukce bývalé ubytovny Sandra, kde už brzy najde nové bydlení 174 jihoměstských rodin. Velkou radost mám také ze zahájení přístavby Starochodovské školy, kterou slibovalo několik předchozích vedení radnice, žádné ji ale nedotáhlo do konce. Díky přístavbě ve škole konečně vznikne potřebné zázemí pro pedagogy, dvanáct nových tříd a navíc i tělocvična,“ dodal Ondřej Prokop (ANO), místostarosta městské části pro majetek a investice. Výrazně se rovněž posunul projekt rekonstrukce a dostavby části objektu ve Vejvanovského ulici, a to až do stavebního povolení a zadávací dokumentace. Díky úpravě objektu zde vznikne přibližně 35 lůžek pro potřeby domova pro seniory a odlehčovací službu. Domov pro seniory bude bezbariérový a klimatizovaný.

Nezůstalo však jen u velkých projektů. V souladu s programovým prohlášením rady, která se zavázala aktivně reagovat na klimatické změny, směřovala velká část investičních prostředků do městské zeleně. V uplynulých měsících se tak Praha 11 rozrostla o téměř 200 nově vysazených stromů a skoro deset nových květnatých luk. Jak uvedl místostarosta městské části pro životní prostředí Jakub Lepš (TOP 09 – STAN), důraz na ochranu životního prostředí se zároveň promítl i „… ve změně režimu sečí travnatých ploch, které se snažíme omezovat, případně kombinovat se sečí mozaikovou. Obdobně šetrně pracujeme s vodou, ať už jde o zalévání zeleně, revitalizaci vnitrobloků nebo instalaci nových vodních prvků. V rámci možností se vždy snažíme hledat řešení, která umožní maximálně využívat vodu dešťovou.“

Zanedbané okolí stanic metra čeká po letech proměna

Z veřejných prostranství tak postupně mizí původní betonové plácky a nahrazují je záhony trvalek, luční kvítí nebo měkké trávníky. „Je zřejmé, že Jižní Město čeká v nejbližších letech zásadní proměna, na jejímž konci by měla být moderní městská čtvrť, ve které se dobře bydlí a žije a která odpovídá standardům 21. století. Cestu k tomu mimo jiné otvírají územní studie lokalit v okolí stanic metra Opatov, Roztyly a Háje, které jsou prvními pracemi na nové podobě těchto dlouhodobě zanedbaných oblastí. Všechny tři studie jsme důkladně projednali s občany a výsledkem je zapsání studie Opatov – Na Jelenách, zásadně upravené podle připomínek a přání místních obyvatel. Věřím, že stejně úspěšní budeme i v případě zbylých dvou studií, a pořizovatel akceptuje naše výhrady. Co se týče pochozí zóny u metra Háje, podařilo se nám navíc připravit scelení vlastnictví k objektu Opatovská 874 a připravit tak prostor pro revitalizaci okolí východního výstupu ze stanice metra, po níž jihoměštští léta volají,“ potvrdil Martin Sedeke (ODS), místostarosta Prahy 11 pro územní rozvoj.

Právě územní rozvoj je jedním z příkladů, na němž je patrný zájem radnice o větší zapojení občanů do chodu městské části. Mezi další novinky, kam stávající vedení principy otevřené správy promítlo, patří stanovení pevného času pro interpelace zastupitelů občany nebo zpřístupnění jednání komisí veřejnosti. A v tomto trendu hodlá městská část pokračovat i nadále, po pořízení elektronické úřední desky letos například zavedením takzvaného rozklikávacího rozpočtu.

Kvalitní vzdělávání i pestré zázemí pro volný čas

Elektronizace by už tento školní rok měla usnadnit život také rodičům, konkrétně v podobě elektronických zápisů. Ty se podle radní městské části pro školství Zuzany Ujhelyiové (Piráti) rozběhnou už od května v jihoměstských mateřinkách: „Pokud se tato forma zápisů do mateřských škol osvědčí, budou se moci inspirovat i další městské části. Snížení administrativní zátěže ředitelům uvolní ruce pro koncepční pedagogickou činnost a rodiče budou moci sledovat aktuální stav své žádosti. Co se týče dalších priorit, budu i nadále podporovat všechny aktivity, které rozšiřují pestrost výuky. Ve školním roce 2019/2020 byly na dvou našich školách otevřeny třídy s programem Začít spolu a v následujícím roce se chci zaměřit na rozvoj demokratické kultury ve školách, například na rozvoj žákovských parlamentů. Druhým rokem pokračují aktivity Místního akčního plánu vzdělávání pro Prahu 11, ráda bych podpořila zejména téma formativního hodnocení,“ vysvětlila radní.

Protože ale děti nesedí celý den jen ve školních lavicích, myslelo se na Jižním Městě také na jejich volný čas. Stávající čtyřbarevná koalice dokončila rekonstrukci sportovních areálů při třech základních školách a u ZŠ Campanus otevřela zbrusu novou multifunkční halu, čímž získala Praha 11 již čtvrtou plnohodnotnou halu na svém území a je v tomto ohledu unikátní v rámci celé Prahy. Vedle milovníků sportu nicméně dostali dárek i ti, kdo fandí kultuře – do velkého sálu Kulturního centra Zahrada bylo během Vánoc instalováno mobilní, zvýšené hlediště, díky němuž si nyní návštěvníci centra mohou užít divadelní či filmová představení v maximálním pohodlí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

19:06 Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

Autobusy MHD v Mladé Boleslavi budou v blízké budoucnosti také napojeny na řídicí dopravní systémy. …